fbpx

Wie zijn de kanshebbers voor Graspop 2023?

Graspop 2023Het festivalseizoen is in zicht en we kijken nog eens wat Graspop 2023 te bieden zal hebben! Noteer donderdag 15, vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni in je festivalagenda, want het belooft weer een weekend vol scheurende gitaren en bonkende drums te worden op De Stenehei in Dessel. Een enorme lading namen kennen we al, maar we missen nog twee headliners. We nemen onze beste luchtgitaar alvast uit de kast en bekijken wie nog op de affiche zou kunnen verschijnen.

De klassiekers

Guns N' Roses en een XL editie voor Graspop 2018

Guns N’ Roses gaat binnenkort nog een wereldtour aankondigen voor dit jaar! Dat is bijzonder laat, maar kan enkele festivals wel een mooie boost opleveren in de ticketverkoop. Enkele jaren geleden wist Graspop al een extra dag in te lassen voor de band en dat lijkt vijf jaar later weer het geval te zijn. Axl Rose en Slash hebben nu al een Europese datum op de agenda staan in de buurt van Graspop 2023.

Judas PriestJudas Priest: Alweer Judas Priest? Ja alweer! Raad eens welke band het voorprogramma van Ozzy zou verzorgen? Jawel, Judas Priest! Na Graspop en de Lokerse Feesten in 2022 gunnen we Alcatraz ook 50 Heavy Metal Years. De kaarten op tafel vertellen ons helaas dat Graspop 2023 weer uitverkoren is om hoofdpriester Rob en zijn Kapelanen opvang te bieden. Het enige wat nog roet in het eten kan gooien, is een gaatje in de agenda van Vorst Nationaal.

Motley CrueMötley Crüe: De glamrockers zijn nog maar eens terug. Na een hele zomer stadions te veroveren in Noord-Amerika, zijn ze klaar om dit over te doen op Europese gronden. We kunnen veel schrijven over de band, maar raden eerder de mooie en zeer visuele samenvatting op Netflix aan. Een beeld zegt nog altijd meer dan woorden. The Dirt vertelt in de documentaire over de chaos van Vince Neil, Nikki Sixx, Mick Mars en Tommy Lee. Wees er maar zeker van dat wij nu al zin hebben in een stevig potje chaotische glamrock in Dessel.

Noteer alvast zondag 18 juni in je agenda, want dan keert de glamrock uit de jaren ’80 terug naar Graspop 2023.

Def LeppardDef Leppard: Nog rock-iconen uit de jaren 80! Samen met Mötley Crüe zetten ze een hele zomer lang de stadions aan de andere kant van de plas op hun kop. Wanneer bovenstaande band Europa verovert, kan het niet anders dan dat hun Britse maten van Def Lepperd de boel mee op stelten zetten. Hun stadionrock met poppy melodieën en vocale harmonieën past perfect bij een zwoele festivalweide.

De organisatie kan met deze band even genieten van een set zonder gezeur over steeds weerkerende artiesten. De weide van Graspop is relatief onbekend terrein voor de Britten. Het festival staat namelijk nog maar tweemaal op hun palmares.

Voor de Millennials

SlipknotSlipknot: Pukkelpop was niet eens halfweg of de Amerikaanse nu-metalband had de Main Stage al gesloopt. Toch was het overduidelijk dat de band meer tot zijn recht komt op festivals met zware metalen. Dat kan in de Lage Landen alleen maar Graspop zijn. Over enkele weken komt trouwens ook hun nieuwe plaat uit. Met The End, So Far klinkt de band nog altijd even bruut.

Laten we vooral hopen dat The End nog niet near is en dat ze nog heel lang leverancier van bruut geweld op festivalpodia mogen zijn. Na vier jaar afwezigheid keert Slipknot voor de achtste keer terug naar het Desselse platteland op zaterdag 17 juni.

Avenged SevenfoldAvenged Sevenfold: Na de annulatie van dit jaar heeft de band een grote rekening te vereffenen met het Graspop publiek. Het festival werd aan de kant geschoven, omdat de groep na zes jaar eindelijk een nieuw album aan het opnemen was. Daardoor hadden ze te weinig tijd om een goede productie neer te zetten. De Californische metalband mag dus fantastisch komen knallen om dat langverwachte nieuw album en de nieuwe productie te tonen.

De nieuwe generatie headliners?

Parkway DriveParkway Drive: Australische metalcore met een stevige live reputatie. Dat is alleszins wat we onthouden van eerdere passages in ons kleine landje. Ondanks het feit dat metalcore niet voor iedereen bestemd is, stond deze band al op Pukkelpop, Lokerse Feesten, Groezrock en zelfs de Main Stage van Rock Werchter. Vele weides werden al getroffen door deze Australische windhoos, maar de tweede Main Stage van Graspop afsluiten was volgens ons de mooiste tot nu toe.

Het is tijd om de grote festivals te headlinen! Met een Europese Tour door grote concertzalen zoals Vorst Nationaal en een nieuw album in de maak, hadden ze een ideale voorbereiding om de North Stage opzaterdag 17 juni tot een goed einde te brengen.

GhostGhost: De voorbije jaren hebben Papa Emeritus IV en zijn kardinalen enorme stappen gezet in liveoptredens. Gigantische producties gecombineerd met strak bespeelde instrumenten en veel energie. Zo hebben ze in de voorbije maanden sterke hoogmissen neergezet in grote concerttempels. Ghost baande zich tijdens de afgelopen edities langzaam een weg naar boven op de affiche van Graspop. Na een afwezigheid van 5 jaar zal Ghost de laatavondmis op de heilige North Stage verzorgen op  donderdag 15 juni.

GojiraGojira: De technische perfectie waarmee de broers Duplantier tekeergaan, is net als hun mix van zware metalen ongezien. Ze stonden al 7 keer op het festival, maar moesten het tot nu toe stellen met een eerder bescheiden plaats. In Vorst Nationaal bewezen ze echter meer dan ooit dat ze hun shows ook visueel kunnen aanvullen. Van een klein Zuid-Frans dorpje naar een groot podium in Dessel klink als een mooi sprookje, maar je kan er zeker van zijn dat ze zwaar tekeer zullen gaan op de North Stage op vrijdag 16 juni.

Mag het nog wat harder op Graspop 2023?

EmperorEmperor: Het leek er op dat de Noorse blackmetalband een rustige festivalzomer tegemoet ging in 2022, maar met mondjesmaat werden dan toch de eerste data aangekondigd. Zo tekenden ze present voor het Nederlandse festival Into The Grave dat amper een week voor Graspop plaatsvond. Jammer genoeg tekenden ze niet present, want de organisatie kon wel een extra headliner gebruiken. Vijf jaar geleden stond de band voor het eerst op het festival en kregen ze meteen een mooie plek op de affiche. Benieuwd of ze nog hoger kunnen?

Machine Head en Amon Amarth: Op 21 oktober staan beide bands samen in Vorst Nationaal. Het ideale moment voor Machine Head om kortere sets te oefenen en een grote Graspop show aan te kondigen. Het is al meer dan tien jaar geleden dat de brute heavy metal machine nog eens op de weide in Dessel stond. De laatste jaren was Machine Head amper terug te vinden op festivalaffiches, aangezien frontman Robb Flynn helaas geen fan is van festivals (booooooh). Het was dan ook een grote verrassing toen ze opdoken op de laatste editie van Bloodstock.

Amon AmarthHet doet stilletjes de hoop rijzen dat de band de komende jaren wel weer op de festivalaffiches zal prijken. Blijkbaar hebben ze toch al genoeg van 3 uur durende sets, want momenteel delen ze het podium met de brute Vikingen van Amon Amarth. Deze Zweden zijn klaar voor een nieuwe veroveringstocht doorheen Europa en bewezen in het verleden al dat ze klaar zijn voor het grotere headlinerwerk. Met hun vikingmetal, bijhorende drakenkoppen en strijdboot zijn ze graag geziene gasten in Dessel.

BehemothBehemoth en Arch Enemy: De vijver der ‘grote’ metalnamen dunt beetje bij beetje uit. Het is tijd voor een nieuwe generatie bands die de taak van headliner op zich kunnen nemen. Behemoth en Arch Enemy waren van plan om samen Vorst Nationaal te veroveren. Helaas werd dat concert afgelast, maar de organisatie van Alcatraz was er echter als de kippen bij om deze twee headliners in te pikken.

Beide bands konden daar bewijzen dat ze dwars door de geluidsmuur kunnen breken. Tijdens hun laatste bezoek mochten ze onder een stralende zon spelen, maar zowel de Polen als de Zweden hebben na hun vurige show nood aan een gitzwarte avond.

Jokers voor Graspop 2023

Phil Anselmo

Pantera keert terug (of toch een deel ervan) en gaat opnieuw optreden. Wanneer die tour zou plaatsvinden en of ze afzakken naar Europa is op dit moment nog niet bekend. Hier en daar geven ze wel al enkele festivaldata voor Zuid-Amerika prijs. We weten nu al dat Zakk Wylde en Charlie Benante de plaats van Dimebag Darrell en Vinnie Paul innemen, die ons jammer genoeg veel te vroeg hebben verlaten.

Faith No MoreFaith No More besliste vorig jaar om zijn Europese tour voor 2022 te annuleren. Daar ging de dubbel Graspop en Rock Werchter. Jawel, een dubbel, want het vijftal uit Californië is een band die niet kan of moet kiezen tussen verschillende festivals. Ze zijn overal gewild. Faith No More is een band buiten categorie, maar helaas ook moeilijk te voorspellen wanneer ze een tour plannen.

Tenacious DTenacious D stond nog nooit op een Belgisch festival, terwijl ze toch al meerdere malen in de buurt waren. Het komische duo neemt zichzelf nooit serieus op de planken en laat de zalen en weides steeds vollopen met fans van alle leeftijden. Helaas krijgt Graspop 2023 niet de primeur, want ze kiezen alweer voor een Brusselse concertzaal.

Nog meer kanshebbers

Graspop GMMEr zijn festivals die rond dezelfde datum als Graspop doorgaan, die reeds hun eerste namen hebben bekend gemaakt. Een voorbeeld daarvan is het Spaanse Rock Imperium Festival 2023 dat een week na Graspop 2023 plaats vindt. Zij hebben nu al Helloween, Soen, Heat, Angel Witch, Steve ‘n’ Seagulls en veel meer op het programma staan. Ook Deep Purple mag afzakken als headliner, maar net zoals bij Scorpions en Whitesnake hebben deze bandleden hun pensioen al meer dan verdiend.

AirbourneVerder zijn er heel wat bands die broeden op stevige tourplannen en het zijn niet van de minste. Airbourne stond als vreemde eend in de bijt in The Barn van Werchter. Zouden ze na hun passage in het Koninklijk Circus weer naar hun vertrouwde weide terugkeren? Alter Bridge viert de herfst in Europa, maar helaas zonder Belgische datum. Dat mogen ze meteen goed maken op Graspop 2023. Avatar is in de studio gekropen, maar zullen ze op tijd weer buiten komen voor een Europese zomer?

The Hollywood VampiresDisturbed was voorzien voor 2020, maar liet tot op heden niets meer van zich horen. Drowing Pool keert in decemeber na 15 jaar afwezigheid terug naar de Lage Landen. Wat ons betreft mogen ze meteen een extra afspraak maken voor juni. Hollywood Vampires maakte onlangs al bekend dat ze volgend jaar naar Europa zullen afzakken. Daarbij hielden ze een week vrij voor festivals als Graspop en Hellfest.

Deze herfst staat er ook weer heel wat bruut geweld in de AB. Zoals Deafheaven in september of Godsmack een maand later. Een ideaal moment om een bezoek tijdens Graspop 2023 aan te kondigen of zullen we de bands pas later in de zomer terugzien?

GraspopNovember zal de Brusselse concertzaal helemaal uit haar voegen barsten. Eerst op 5 november met een dikke streep metalcore van Bury Tomorrow, August Burns Red, Thornhill en Miss May I. Twee dagen later komt Shinedown met Asking Alexandria en ook de Mongolen van The Hu staan enkele weken later in de AB, net als Eluveitie en Dark Tranquillity. Om de maand af te sluiten heeft ook Lamb of God met Kreator, Thy Art Is Murder en Gatecreeper iets goed te maken.

GMM GraspopWist je dat één van de organisatoren buiten Graspop nog meer concerten organiseert? Biebob haalt doorheen het jaar bands naar zowel hun eigen als andere zalen. Uiteraard zakken heel wat van die bands ook af naar het festival. Zo starten ze de herfst met Kings’X en The Sonic Brewery. Een dag later zijn Moonspell, Insomnium, Borknagar, Wolfheart en Hinayana samen aan de beurt in Trix. Een dag later zijn Watain, Abbath, Tribulation en Bølzer aan de beurt. Diezelfde week breken Cradle of Filth en Alcest de zaal verder af.

SaxonAls er na deze meerdaagse aardbeving toch nog een muur van de Antwerpse concertzaal overeind staat, zullen een week later Amaranthe, Beyond The Black, Butcher Babies en Ad Infinitum de laatste afbraakwerken uitvoeren. Als het stof gaan liggen is, mag Three Days Grace rust brengen met zachter gitaarspel en een dag later mogen Saxon en Diamond Head er hun pensioenfeestje houden.

Later beuken Thrice, Coheed & Cambria en Touché Amoré de boel dan weer open. Begin volgend jaar hebben Katatonia, Solstafir, Bad Omens en I Prevail al een afspraak geboekt.

GroezrockAan de andere kant van ’t Stad vinden we nog een concertzaal dat niet vies is van een avondje zware metalen. Zo staan komende maanden Roam, Taake, Kampfar, Necrowretch, Polaris, U.D.O, Maybeshewill, Dance With The Dead, Daniel Deluxe, Hypocrisy, SepticFlesh, Boysetsfire, Hot Water Music, Lionheart, Terror, Get The Shot, Dying Wish, Welshly Arms, Wage War, The Devil Wears Prada, Gaahls Wyrd, Skid Row, Set It Off, Shadow Of Intent, Deathstars, Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death, Blood Youth en Cane Hill in Kavka Zappa. Een pak namen die ook in het vizier komen van Jera on Air 2023.

GMMVerder heeft ook Evergrey een datum in Biebob en kan het na 8 jaar afwezigheid terugkeren naar het festival, net als Pop Evil. Komen Cellar Stone, Sonata Arctica en Eleine na De Casino ook naar Graspop 2023?

Een portie nieuwkomers zijn ook altijd welkom, zoals Alexisonfire en ook Audrey Horne heeft nog geen Graspop op het palmares staan.

Voor de Punkers

Rise AgainstRise Against toert de hele maand november met The Story So Far door Europa. Helaas valt België uit de boot, maar de heren hadden blijkbaar al een exclusieve deal met Graspop. Ook Sum 41 en Simple Plan zullen over enkele weken samen de Europese concertzalen op stelten zetten. Keren ze volgend jaar terug naar Europa of blijven ze over de plas?

Bowling for Soup Groezrock 2019Met het verdwijnen van Groezrock is de Jupiler Stage op Graspop de nieuwe thuis geworden voor de Belgische punkers. De affiche van het Britse Slam Dunk springt meteen in het oog. Zo staan enkele weken voor Graspop 2023 Enter Shikari, Billy Talent, Four Year Strong, Trash Boat, Bowling For Soup, Less Than Jake en Zebrahead op het festival.

Verder zakken nog Creeper, Holding Absence, Malevolence, Fit For A King, SeeYouSpaceCowboy, Real Friends, Grayscale en Destroy Boys af naar de UK. Als de bands lang genoeg nabij Europa blijven, zouden zowel Graspop als Brakrock met enkele mooie namen kunnen pronken. The Offspring staat ook op het Britse festival, maar zij hebben al een afspraak in Vorst Nationaal.

De Belgen op Graspop 2023!

Graspop 2022 Metal DomeBrutus, de nieuwe nummer 1 van de Zwaarste Lijst, kan niet ontbreken op de zwaarste weide. Daarnaast heeft Amenra nu echt wel zijn plek verdiend tijdens een gitzwarte nacht op de Main Stage. Ze krijgen alvast een generale repetitie in Vorst Nationaal! In mei rammelt Channel Zero tot drie maal toe de Ancienne Belgique uiteen voor hun 30ste jubileum. Daar kan wat ons betreft steeds een bisnummer in Dessel bij. Oh ja, King Hiss, jullie genieten binnenkort van een pauze, maar nu Jan weer bij stem is, kunnen jullie eerst op Graspop 2023 komen rammen?

Graspop 2022 BackPsychonaut heeft heel lang getourd met een meesterlijke debuutplaat. Binnenkort komt eindelijk nummer 2: Violate Consensus Reality uit. Onze suggestie? Kom die plaat na de AB maar voorstellen op Graspop. Nog meer geweld uit Mechelen met Pothamus. Hun debuutplaat Raya was een voltreffer. De band knalde met Orath stevig de Zwaarste Lijst binnen. Live gaan ze blijkbaar ook geweldig tekeer en een debuut op Graspop mag dan ook niet ontbreken.

Thurisaz stond in hun 25-jarige bestaan amper twee maal op de heilige weide. Sinds de release van hun laatste plaat Re-Incentive in 2020 konden ze nog niet veel live brengen. Dat de organisatie hen maar snel een beetje airplay gunt. Net zoals Aeveris, de Brugse band is ontstaan uit leden van Fields Of Troy, Thorium, Lethal Injury, Always Fallen en Horizons. De debuutplaat ligt klaar en we kijken nu al uit om deze te ontdekken.

Graspop De SteneheiAndere bands die nieuw werk hebben gesmeed in de voorbije (corona)periode en nood hebben aan een grote festivalweide zijn Aborted, Bark, Bear, Beuk, Cobra The Impaler, Fractured Insanity, Grotto, Hemelbestormer, Hippotraktor, Liar, Marche Funebre, My Diligence, Powerstroke, Speed Queen, Temptations For The Weak, Wiegedood, Wolvennest en Your Higness. Allemaal bands waarmee de organisatie de Belgische metalscene een mooi duwtje in de rug kan geven.

Wie mogen we schrappen voor Graspop 2023?

Ozzy Osbourne stond bijzonder hoog op ons lijstje, maar The Prince of Darkness nadert stilaan zijn 75-jarige leeftijd. Ozzy is net een zwarte kat die alles heeft overleeft, maar nu lijkt zijn negende leven opgebruikt. Zo heeft hij aangekondigd dat touren er niet meer inzit en dat zijn No More Tours II door Europa is afgelast.

AC/DCAC/DC, Metallica en Rammstein moeten we niet verwachten. Als Hetfield en Ulrich toch terug afzakken naar Europa, is de kans groot dat we de Amerikanen in Werchter of een stadion zullen terugvinden. Die Duitse tanzmetalmachine kiest weer voor een eigen stadiontour en keert drie dagen terug naar het Koning Boudewijnstadion. Het is vrij stil rond AC/DC, maar zelfs als ze plannen maken zijn ze helaas te duur door een veel te grote productie voor festivals. Ze regelen hun tours trouwens liever zelf en als ze dan toch een festivalweide moeten kiezen, zal dat eerder die van Werchter zijn.

SAOD System of a Down Rage Against The Machine zou niet misstaan in Dessel, maar nadat ze hun kleine Europese tour met passage in het Sportpaleis afzegden, is de kans groot dat De Schuur zijn portefeuille bovenhaalt om de band naar Werchter te halen, maar dat zal pas voor 2024 zijn. En wat met System Of A Down? De band liet in 2017 Graspop links liggen voor de weide van Werchter en zou dat in 2020 weer doen. Nadien is het echter compleet stil geworden rond de groep.

Wacken Open AirIron Maiden, Megadeth en Dropkick Murphys prijken dan weer bovenaan de affiche van Wacken 2023 in augustus. Net als Wardruna, Beartooth, Ensiferum, Pentagram, Jinjer, Nervosa, Deicide, Burning Witches en Two Steps From Hell. In Flames en Trivium staan weer op Summer Breeze 2023. Daar staan ook In Extremo, Stick To Your Guns, Mono Inc. Knocked Loose, Sleep Token, Dying Fetus, Terror, Imminence, Tankard, Trollfest, Legion Of The Damned en Decapitated. Meteen zeer mooie namen die in het oog springen voor Alcatraz en de Lokerse Feesten die wel eens een klepper als Iron Maiden verdienen. Helaas kiest die laatste voor het Sportpaleis.

VolbeatVolbeat stond in December nog eens in het Sportpaleis. Mochten ze er toch nog een zomer aan breien, dan zien we deze toegankelijke heavy metal in Werchter verschijnen. Sabaton staat midden mei pas in het Sportpaleis. Met hun The Tour to end all Tours zijn ze dan een vol jaar op tour geweest. We verwachten eerder een zomervakantie dan Europese festivals. Aerosmith en Alice Cooper mogen we ook schrappen, zij gaan met hun goeie maat Johnny Depp op tour met Hollywood Vampires.

Eerder wist de organisatie al Mötley Crüe en Def Leppard te bevestigen voor zondag. Op zaterdag zakken Slipknot en Parkway Drive af naar Dessel. Ghost mag de eerste festivaldag tot een goed einde brengen en een dag later komt Gojira de weide platwalsen.

Graspop 2023Graspop Metal Meeting 2023 vindt plaats op De Stenehei in Dessel van donderdag 15 tot en met zondag 18 juni met een openingsfeest op woensdag 14 juni. De ticketverkoop voor Graspop 2023 zal op zaterdag 26 november om 10u van start gaan via Ticketmaster. Alle ticketinformatie voor Graspop Metal Meeting 2023 kan je hier terugvinden.

Graspop Metal Meeting 2022 Tickets