fbpx

Crowdsurfen en stagediven voor dummies

Crowdsurfen en stagediven voor dummiesWij zijn geen sfeersponsen en willen crowdsurfen of stagediven allesbehalve verbieden. Maar het moet plezant blijven voor iedereen en gezien er elk jaar mensen in het ziekenhuis belanden of zelfs levenslang hinder ondervinden van verwondingen die ze oplopen, willen we het wel veiliger proberen te maken voor iedereen met enkele tips! Laten we starten met een klein stukje theorie voor de mensen die minder bekend zijn met metal en punk festivals.

Stagediven betekent dat een artiest of fan vanop het podium in het publiek springt. Dat publiek wordt geacht de springer op te vangen. Stagediven kan overgaan in crowdsurfen, wat betekent dat de fan over de hoofden van het publiek wordt gedragen.

Crowdsurfen en stagediven met Little stagediver Groezrock Indoor 2018Let wel op: De organisaties van meeste festivals en concerten verbieden zowel stagediven als crowdsurfen. Het kan zo ver gaan dat je bandje wordt doorgeknipt, waarna je naar buiten wordt verwezen. Dit fenomeen komt dan ook vooral voor bij metal-, punk- en rockoptredens. Bij een concert van Clouseau, Niels Destadsbader of lokale smartlap raden we het dus af om een poging te wagen. Nu de theorie achter de rug is en je wil het nog steeds uitproberen? Lees dan zeker de tips hieronder.

Geef je waardevolle spullen aan een vriend

Eerst en vooral uw drankbonnekes (al is dit bijna achterhaald door cashless), maar ook andere persoonlijke spullen zoals bankkaart, cash, vervoerstickets, ID, GSM, …. moeten nog een heel festival meegaan. Fijn dat je de mensen onder jou wilt belonen voor de fijne reis, maar een goede kapitein krijgt snel dorst en wenst nog optimaal te genieten van het festival. Zonder waardevolle spullen kan de feestvreugde snel bedaard zijn.

Roep het publiek om je op te vangen.
  • Crowdsurfen en stagediven voor dummies en Jera on AirGa je Stagediven? Maak dit duidelijk aan de eerste rijen voor jou. Zij moeten jou opvangen! Zonder enige vorm van voorbereiding of waarschuwing, kan je ofwel anderen kwetsen (met soms ernstige gevolgen) of zal de mensenmassa zich openen en duik je los op het decor. Met wat geluk is dat zacht gras, maar de ervaring leert ons dat het meestal een noppen-, houten of zelfs betonnen vloer betreft. Stel je maar eens voor dat door jouw schuld het concert even moet worden stopgezet.
  • Wil je Crowdsurfen en genieten van een fijne reis richting podium? Maak ook hier wat extra kabaal, zo weten de mensen voor je dat je eraan komt. Normaal gezien kijken zij namelijk helemaal de andere kant op naar het podium en zien ze je niet aankomen. Een kleine waarschuwing verzekert je van extra helpende handen en minder kans op stof vreten.
Wees een goede kapitein

Crowdsurfen en stagediven voor dummies op Graspop GMM

Spaar vrouwen, kinderen en mensen die een kopje kleiner zijn. Zij hebben vaak standaard al meer moeite om de show te volgen, laten we hen geen extra werk geven en hun concert niet verpesten. Wanneer je een halve meter zakt is de kans ook groter dat je het podium niet haalt. En hoe kleiner de vrouw, hoe heftiger ze uit de hoek kunnen komen. Een goede kapitein kent ook het gewicht van zijn boot. We willen niemand fatshamen, maar weet dat de wetten van de fysica hun limieten hebben.

Wees geen pattatenzak

OPSPANNEN! Zo ben je gemakkelijker te “vervoeren”. Hou ook je handen en voeten omhoog, zo is de kans kleiner dat je iemand per ongeluk een klap of schop tegen het hoofd geeft. Spartelen als een debiele goudvis is ook een no-go. Zo is de kans veel kleiner dat je iemand kwetst en vermijd je een faceplant met het decor.

Respect de front security

Crowdsurfen en stagediven voor dummies en Carl Crew GraspopKlaar voor het einde van de rit? Probeer via je zijkant aan de dranghekken te komen en hou je voeten bij elkaar. Zo maak je het werk van de frontcrew veel gemakkelijker. Zij zijn tenslotte de mensen die zullen proberen om je veilig terug op de grond te zetten. Een kleine bedanking doet ook geen pijn, want meestal gaat het om vrijwilligers die zich eigenlijk alleen zouden moeten focussen op ieders veiligheid.