fbpx

Ode aan Groezrock Festival

Ode aan Groezrock FestivalGroezrock Festival was een jaarlijks feest met punk, hardcore, metalcore en nog zoveel meer genres dat al sinds 1992 werd georganiseerd in het laatste weekend van april of het eerste weekend van mei. Het alternatieve festival vond vanaf zijn start plaats in het pittoreske Gestel nabij Meerhout en was jarenlang de traditionele opener van het Belgische festivalseizoen.

Mocht Groezrock 2019 alle doelen behaald hebben, dan starten we jaarlijks het festivaljaar op een weide in het kleine Gestel Groezrock Festival te vieren. Ze hadden buiten unieke affiches ook een mooie internationale fanbase, kreeg elk jaar exclusieve bands over de vloer en wist in zijn hoogdagen tot 35.000 bezoekers te lokken.

Groezrock Festival © Thiago Struys
Groezrock © Thiago Struys

Groezrock stond gelijk aan het festivalseizoen starten met een weekend vol scheurende gitaren aan de Monster Main Stage, een shotje te veel aan de Jägermeister bar, stevige metalcore op de Impericon Stage, losgelagen crowdsurfers vermijden aan de Back to Basics, nieuwe bands leren kennen op de Red Bull/Watch Out Stage of genieten van de eerste festivalpintjes van het nieuwe festivaljaar. Natuurlijk ging dat steeds gepaard met een stevige opwarmer op donderdagavond om de camping meteen op stelten te zetten.

Little stagediver Groezrock Festival Indoor 2018

De organisatie was eerder eigenwijs, maar niemand kan ontkennen dat de medewerkers specialisten waren in het boeken van exclusieve bands, die al dan niet een langspeler of verjaardag te vieren hadden. Soms vonden ze het ook leuk om “special guests” uit te nodigen of bands ’to piss you off’ binnen te halen. In ieder geval volgden de bands elkaar op in zeer hoog tempo en was het moeilijk om een siësta te nemen.

Groezrock Festival 2020

Toen er nog geen sprake was van Corona, stond na de editie van 2019 Groezrock 2020 gepland op 1 en 2 mei 2020.

Helaas mocht het festival in 2019 slechts 13.000 liefhebbers ontvangen en dat was een streep door de rekening van de organisatoren. In alle stilte werd Groezrock 2020 afgevoerd.

Om de herinneringen levendig te houden, zullen we dit weekend een jägermeister uit de diepvries halen en vieren de 30ste verjaardag van het festival vieren door terug te blikken op alle mooie momenten van de laatste jaren.

Groezrock 2019

Met het verdwijnen van Monster werd de festivalweide vernieuwd en zo bleken de Bar Bulla en de nieuwe foodtruckzone een mooie toegevoegde waarde te zijn. Na een jaartje bezinning keerde Groezrock terug en deed het wat het altijd al gedaan had: focussen op alternativiteit en opkomende bands kansen bieden. Het dagelijkse volksfeest op zowel dag 1 als dag 2 was mooi meegenomen.

Groezrock 2018 Indoor

Doordat de outdoor-editie een jaartje oversloeg, moesten de fans extra lang wachten op hun portie punkrock en hardcore. Om hen tegemoet te komen werd in 2018 in de Muziekdroom in Hasselt Groezrock Indoor georganiseerd.

Groezrock 2017

Het veelbelovende Belgisch festivalseizoen werd op gang getrokken door Groezrock 2017! Meerhout stond een heel weekend lang in de spotlights en mocht gitaarliefhebbers uit de hele wereld verwelkomen. 2017 werd een moeilijk jaar voor de organisatie omwille van een kleiner terrein en een pak extra veiligheidsmaatregelen, maar dat weerhield niemand ervan om twee dagen lang los te gaan aan een razendsnel tempo, want er is geen enkel festival waar de bands elkaar zo snel opvolgden.

 

Groezrock 2016

Het Belgisch festivalseizoen werd ingezet met de 25ste verjaardag van Groezrock! Meerhout was heel even het centrum van Europa en mocht festivalbezoekers vanuit tientallen landen verwelkomen. Mooi om te zien hoe de organisatie in die 25 jaar zo’n mooie internationale fanbase heeft weten op te bouwen.

Groezrock 2015

De editie van 2015 betekende nog maar eens de jaarlijkse hoogmis voor punk, hardcore en metalcore. Deze editie kon rekenen op meer dan 32.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en schepte enorme verwachtingen voor de jubileum editie van 2016.

Groezrock 2014

Groezrock 2014 vond plaats het in het Kempense Meerhout op vrijdag 2 en zaterdag 3 mei. Headliners van dienst waren NOFX, The Hives en The Offspring.

Groezrock 2012

Groezrock 2012 op 28 en 29 april in Meerhout met onder meer Rancid, Refused, Gallows en Lagwagon die met dit punk- en hardcorefeest het Belgische festivalseizoen openenden.


Nog meer Live

<3 Groezrock Festival <3