fbpx

Festivalverslag: Groezrock 2017

Groezrock 2017 © Thiago Struys
Groezrock 2017 © Thiago Struys

Het veelbelovend Belgisch festivalseizoen is op gang geschoten door Groezrock 2017! Meerhout stond een heel weekend lang in de spotlights en mocht gitaarliefhebbers uit de hele wereld verwelkomen.

2017 werd een moeilijk jaar voor de organisatie omwille van het kleinere terrein en een pak extra veiligheidsmaatregelen, maar dat weerhield niemand om twee dagen lang los te gaan. Los gaan aan een razendsnel tempo, want er is geen ander festival waar de bands elkaar zo snel opvolgen.

Zaterdag 29 april

Red City Radio © Tim Tronckoe photography

Groezrock 2017 mogen openen onder een stralende zon werkt natuurlijk motiverend, maar aan motivatie geen gebrek bij de heren van Red City Radio (****). Een strak en sfeervol optreden, zo vroeg op de middag… deze heren zijn klaar voor een stapje hoger.

Moments (***) uit Tessenderlo mocht dan weer een thuismatch spelen en dat was er duidelijk aan te zien. De opener van de Back to Basics Stage had de tent op gepaste wijze voorzien van een vuurdoop.

The Flatliners (****) mogen dan weer rekenen op een grote fanbase en ondanks dat dit de laatste stop van hun tour was, hebben ze echt alles gegeven en er een geweldig middagfeest van gemaakt. 

Cocaine Piss – Aurélie Poppins © Stigin Marcoen

Cocaine Piss (***) heeft dan weer het wereldrecord aantal liedjes op 20 minuten verbroken. Een zeer korte set op de Watch Out Stage, waar we vooral genoten van de eigenzinnige vocale toon van frontvrouw Aurélie Poppins. Lekkere punk uit de goeie oude doos.

Swingin Utters (***) kwam (eindelijk) voor de eerste keer in hun 30 jarig bestaan langs in Meerhout. Ondanks een solide optreden, misten we vooral pit en dat hebben ze te danken aan het vertrek van drummer Greg McEntee en sfeermaker Spike Slawson. Later was het de beurt aan MewithoutYou (**). Zij bewijzen dat emo nog steeds niet dood is. Ook hier zagen we een sterk optreden, maar helaas ook een zanger die een mindere dag had.

Oathbreaker © Arne Cardinals

Oathbreaker (*****) was een afgemeten set, net zoals een storm met harde stoten en akelige stiltes. Deze West-Vlamingen brengen het beste van black metal, zwarter kon het niet zijn. Tijd dat ze eindelijk wat meer erkenning krijgen in eigen land!

The Menzingers (****), dat is dan weer meezingen en meevieren. Het zat niet altijd volledig juist, maar soms hoeft dat ook niet om een feestje te vieren op de Monster Main Stage.

Het was waarschijnlijk niet het beste optreden van The Bouncing Souls (****), maar hun liefde voor Groezrock (of laten we het houden op Bro’srock) maakt meteen alles goed. Een kleine herdenking naar het overlijden naar Bluto (Ludo, moge hij ruste in vrede) maakte het zelfs een beetje emotioneel.

Stick To Your Guns © Daria Colaes

Underoath (***) was groot. Vocaal en instrumentaal was alles in orde, maar we kregen de indruk dat ze nog in het repetitiekot stonden. Het mocht ietsjes meer zijn.

Stick To Your Guns (*****) was de voorspelde orkaan die in een veel te kleine Back to Basics tent neerstreek. Van begin tot eind een golf van gitaren die tot ver buiten de tent voelbaar was. “What Choice Did You Give Us?” Geen enkele! Volgende keer de Main Stage graag!

Waar Thrice (***) al begonnen was. Het zijn instrumentale artiesten die we niet in een hokje kunnen steken. Hoe goed ze ook klinken, ze leken soms te vergeten dat er ook nog publiek stond.

Deftones © Tim Tronckoe photography

Anti-Flag (****) kwam met een set vol meezingers en klassiekers naar België om de Back to Basics tent af te sluiten. Opdracht perfect volbracht, ook al klonk het allemaal niet zo zuiver. Een uur lang werd het kapitalisme aangepakt en riepen ze op om voor te zwakkere te zorgen. En wat hebben we geleerd? If somebody falls, you pick them up!

Deftones (****½) Een halfje sterretje extra om een uur door te razen met die gebroken voet. Frontman Chino Moreno stuikte al snel van het podium, viel nog een paar keer op het podium, maar dat kon hem duidelijk niet tegenhouden. Met een schoentje minder sloten hij en de band, met veel energie, de eerste dag van Groezrock 2017 af.

Zondag 30 april

F.O.D © Tim Tronckoe photography

F.O.D. (*****) mocht de tweede dag openen en dat deden ze op een geweldige manier. Een volle tent al tijdens het middaguur, of had dat iets te maken met die koffiekoeken? Arcane Roots (****) was dan weer een verfrissende verrassing op deze affiche. Groezrock durft buiten de lijntjes te kleuren en deze heren hebben de Back to Basics goed ingekleurd op het vroege uur.

Niet veel later volgde Nothington (****), weer zo’n uitstekende rockband. Hierbij kregen we meteen een flashback naar The Gaslight Anthem. Echt wakker werden we pas echt bij Brutus (*****). Gewoon heel luide Leuvense rockmuziek en een krachtige frontvrouw achter de drums met een stem die ver buiten de tent reikte.

Zebrahead
Zebrahead

Zebrahead (***), 5 sterren voor de band, maar helaas 1 ster voor de PA, die een middagdutje deed. En dat is jammer, want ondanks dat ze maar 40 minuten kregen, hadden ze er enorm zin in. Samen met het publiek deden ze nog hun uiterste best om er nog iets van te maken. Een herkansing verdienen ze zeker en vast, maar tot dan, drink, drink, Groezrock, drink, drink, with me!

Choking Victim (***) was toe aan hun allereerste optreden op Europese bodem en dat was het voornaamste “niet te missen” deel. Na een pauze van 16 jaar zit er duidelijk nog wat roest op.

H20 © Headshot.be

Ignite (****) tekende voor een strakke set en dat werd duidelijk geapprecieerd. Energie op overschot en het publiek kent het materiaal al even goed als de band zelf. Undeclinable Ambuscade (*****) is terug, en we geloven helemaal niet dat het maar voor even is. We zagen een bende podiumbeesten met de energie van losgeslagen pubers. Als deze machine op volle toeren draait, is ze niet te stoppen.

H2O (*****) is fan van België en omgekeerd. Zowel band als publiek genoten van elk moment. Een ongekende sfeer met ongeziene stagedivings met als hoogtepunt de stage tsunami. Elke keer als deze band op groezrock staat, gebeuren een magische dingen, we kunnen niet wachten tot ze nog eens langskomen.

Parkway Drive
Parkway Drive

Pennywise (**) bracht “About Time” mee om hun set te vullen, maar helaas hadden ze beter wat meer enthousiasme meegenomen. De sfeer kwam er nooit echt in en we hadden nooit het gevoel dat ze kwamen om potten te breken. De klassieke afsluiter kent iedereen wel, maar Pennywise is meer dan alleen die ene hit. Gelukkig kunnen ze deze zomer al herkansen op de Lokerse Feesten.

Parkway Drive (****) had een visual expierence aangekondigd en die hebben we ook gekregen. Verrassend was het niet echt, maar toch een leuke extra. Maar eerlijk, deze Australiers hebben al deze extraatjes niet nodig voor een goed optreden. Het was af.

Groezrock 2017 © Thiago Struys

Het festival kan wel nog stappen voorruit zetten in hun afvalbeleid. Niet alleen de camping, maar ook het festivalterrein, leek meer dan ooit op een stort. Ook de Back to Basics tent mocht wat groter uitvallen, zeker nu de Impericon Stage is verdwenen.

Gelukkig heeft Groezrock dan weer extra’s die de grotere festivals missen. We denken dan meteen aan de 24h campingshop, waar je op voorhand online spullen kan bestellen zodat je geen extra materiaal hoeft mee te sleuren.

Het kleinere terrein heeft de organisatie perfect opgevangen door de 24h zone te vergroten en te voorzien van een aangenaam Beer en Foodtruck cafe. Het was misschien niet de beste affiche, maar de organisatie blijft ‘out of the box’ denken, en dat werd geapprecieerd. Al bij al heeft Groezrock 2017 het festivalseizoen 2017 goed op gang geschoten en kijken we nu al uit naar de volgende editie!