fbpx

Festivalverslag Groezrock 2016

Het Belgisch festivalseizoen is op gang geschoten met de 25ste verjaardag van Groezrock! Meerhout was heel even het centrum van Europa en mocht festivalbezoekers van tientallen landen verwelkomen. Mooi om te zien hoe de organisatie in die 25 jaar zo’n mooie internationale fanbase heeft weten op te bouwen.

Festivalverslag Groezrock 2016Wat wij vooral onthouden zijn de weinig toiletten op de camping en het gebrek aan een afvalbeleid. Een pluspunt was de campingshop, waar je op voorhand online spullen kon bestellen zodat je geen extra materiaal hoeft mee te sleuren. Zodra we op het festivalterrein kwamen viel het op dat de tenten een stukje kleiner waren dan vorige edities. Maar dat kon de pret natuurlijk niet bederven! De overvloedige modder maakte het allemaal alleen maar leuker.

Vrijdag 29 april

Het festival openen in deze triestige weersomstandigheden is weinigen gegund, maar The Aggrolites (***) hebben toch wat warmte in het publiek gebracht en een half uurtje later maakte ook Four Year Strong (****) een goede beurt. Het publiek was toen al helemaal opgewarmd.

Festivalverslag Groezrock 2016 met Terror
Terror ©Arne Desmedt – Cardinalsmedia

Next: Less Than Jake (**). We hebben hen al betere optredens zien geven, maar ze kunnen gelukkig teren op het succes van enkele hits die het publiek maar al te graag meezong uit volle borst.

Op naar het eerste hoogtepunt van Groez: Frank Turner & The Sleeping Souls (*****). Folkpunk van de bovenste plank! Frank Turner pakte het publiek zonder enig probleem in met zijn uitstraling en uitstekend stemgeluid.

Nog zo’n geweldig optreden was Terror (****). Terror kwam, zag en overwon. Het werd een stagedivend spektakel, de mensen vlogen ons letterlijk rond de oren. Zoveel energie in de tent, dat is hardcore op zijn best!

Hatebreed (***) ging ook verdomd hard en snel. Tussen de hits zat er ook veel nieuw materiaal want daar draaide het natuurlijk om, het promoten van die zevende langspeler. Toch konden ze de Monster Main Stage op tijd doen ontploffen, en dat moest de hel nog losbreken met No Fun At All (*****).

Festivalverslag Groezrock 2016 met Rancid
Rancid © Tim Tronckoe photography

De mannen van No Fun At All braken op gepaste wijze een veel te kleine Impericon Stage af. In het laatste kwartier vloog alles in het rond, inclusief het publiek. Waarom deze heren zo weinig optreden is ons een raadsel, want zij kunnen elke festivaltent op hun kop zetten.

Grote publiekstrekker van dag 1 was natuurlijk het legendarische Rancid (****). Deze Californische punkers, met Armstrong op kop, kunnen duidelijk nog jong en oud bekoren. Niet alle nummers van ‘And Out Come The Wolves‘ zijn meezingers, maar de hele set voelde wel gebalanceerd aan. Het publiek kon echter wel meer gebruiken na zo’n koude en natte dag, dus gooiden ze er maar enkele ‘good old’ bis-nummers tegen aan. Rancid was een waardige afsluiter voor deze eerste festivaldag.

Zaterdag 30 april

Festivalverslag Groezrock 2016 met The Bennies
The Bennies © Arne Desmedt – Cardinalsmedia

De Israëliërs van Not On Tour () kregen de eer om de tweede festivaldag te openen. Een wijf met ballen én een band waar wel toekomst in zit. We gaan hen in de toekomst nog vaker tegenkomen op Groezrock. Na het middagmaal werd de weide wakkergeschud door Northlane (), een bom van jong geweld dat beter werkt dan een kan koffie.

Iedereen is ondertussen goed wakker en is het dus tijd voor een feestje met The Bennies (****). Ze mochten de Watch Out Stage betreden en hebben deze perfect op stelten gezet. We kunnen er niet meteen een genre op kleven maar dansen deden we wel. De crowdsurfende krokodil geven we graag ook 4 sterren, al is het maar omdat deze bereden werd door hitsige boys en de frontman himself.

De gasten van Modern Baseball (****) waren meteen overdonderd door de sfeer. Er werd gestagedived, gecrowdsurft en gesmoshed dat het een lieve lust was. Dat waren deze ingetogen jongens niet gewoon, maar ze bewezen wel dat ze een divers publiek kunnen bekoren. De sneltrein dendert verder en zo kwamen we bij Juliette Lewis & The Licks (*****). Deze Hollywoodster is meer dan alleen een actrice. Dit is een rockchick in haar puurste vorm en met een bijna perfecte set kreeg ze een meer dan verdiend applaus. Eventjes Proud Mary van Tina Turner coveren was voor Juliette Lewis geen enkel probleem. Deze sterke performance was één van de hoogtepunten van dag 2.

Festivalverslag Groezrock 2016 met Sick Of It All
Sick Of It All ©Arne Desmedt – Cardinalsmedia

Vervolgens moest Mad Caddies (***) aan de bak en het leek moeilijk om de erfenis van Juliette Lewis over te nemen. Ze brachten naar hun normen een rustige set met veel reggae. Niet slecht, maar het publiek kwam voor meer. Me First & The Gimme Gimmes (****) gaf het publiek wél dat ietsje meer. Originele covers en hits vlogen ons rond de oren, aangevuld met wat flauwe humor en onderlinge plagerijen. Een schooluur is veel te kort voor deze partyband.

De laatste uren gingen in en iedereen kon nog wat power gebruiken. Caliban (****) was opnieuw op de afspraak en bracht naast een harde set ook een nieuw album mee naar Groez. Het zijn Duitsers, ze staan voor kwaliteit en ze horen thuis op een podium. Het publiek was hen zeer dankbaar voor het strakke optreden!

Sick Of It All (****) mocht de Impericon Stage afsluiten en voor deze New Yorkers, met 30 jaar dienst op de teller, was deze tent véél te klein. Ze hebben hun live reputatie alle eer aangedaan en des te meer bevestigd dat ze thuishoren op grote festivalpodia.

Festivalverslag Groezrock 2016 met Sum 41
Sum 41 © Tim Tronckoe photography

Op naar het exclusieve optreden van No Use For A Name & Friends (***). Het werd een emotioneel optreden met alle NOFAN-hits. Niet alle Friends waren even goed voorbereid, maar dat nam niet weg dat het optreden speciaal aanvoelde.

Tot slot komen we bij de laatste, en meest bekritiseerde, band op de affiche: Sum 41 (****). Nostalgie van de bovenste plank en een band die beter dan ooit klinkt. Frontman Deryck Whibley staat er weer helemaal (zijn drankkast is al een tijdje op slot) en bracht een set die zowel jong als oud kon bekoren. Iedereen zong lekker mee op In Too Deep, Still Waiting, We Will Rock You (Queen cover) en Fat Lip. Waar ze bij hun vorige passage aan Groezrock nog zoveel kritiek kregen, is er nu niets dan lof voor de Canadezen.

De organisatie mag 25 kaarsjes uitblazen en terugblikken op natte, koude maar zeer geslaagde Groezrock-editie met hoogtepunten van onder meer Frank Turner & The Sleeping Souls, Terror, No Fun At All, Rancid, Juliette Lewis & The Licks, Sick Of It All, Me First & The Gimme Gimmes en Sum 41. Proficiat Groezrock!