fbpx

Festivalverslag Groezrock 2019: dag #1

YES! Het festivalseizoen van 2019 is op gang geschoten! Groezrock mocht na een jaar afwezigheid weer de spits afbijten en trok dit jaar volop de kaart van jong talent. Zo mochten alle kampeerders en omwonenden op donderdag gratis afzakken voor emerging bands te ontdekken in The Cockpit. ‘Dag 0’ werd al meteen stevig ingezet met een ijzersterke dj set van Fleddy Melculy (****) en dan moet het feest op de festivalweide nog beginnen.

De Duitsers van Eskimo Callboy *** mochten de Main Stage dopen. We plaatsen hen onder hun geliefkoosde categorie – ‘Porno Metal’ – en dat kon het publiek duidelijk entertainen. Fleddy Melculy *** leek nog wat vermoeid van zijn heavy dj-set, maar eenmaal iedereen zijn discografie begon mee te brullen, kwam de machine op volle toeren. Deze editie stond ook in het teken van de ‘very special guest’ en dus moest ook Fleddy een graag geziene gast uitnodigen op het podium. Niemand minder dan Roger stond aan de luchtgitaar!

Tijd voor een streepje Belgische hardcore van de bovenste plank met STAB (****) op de Red Bull Stage. De stage stond goed gevuld en de Kortrijkse band wist ons alvast te overtuigen van hun kunnen. Dit was zeker niet hun laatste passage op Groezrock.

Good Riddance (***) ging dan weer als een sneltrein door z’n set. Voor de fans betekende dit een klein uurtje meebrullen op de vele hits, maar dat gebrul werd zo enthousiast, dat de band bij momenten zelfs overstemd werd door z’n eigen fans in de Back to Basics. Een degelijk concert, zonder mee. Terug naar de Red Bull stage voor Tusky (****), die met héél veel goesting hun eerste Belgisch festivalshow gaven. Hoe was die dan? Wel, die was er boenk op! Rust zacht John Coffey, lang leve Tusky!

Kiezen is verliezen, maar wij kozen voor Brutus (*****) en hebben daar nog geen seconde spijt van gehad. De band raasde door de Back to Basics en drumster Stefanie gaf zich volledig. Brutus gaf niet alleen energie, Brutus kreeg ook energie. Het publiek was – net als de band – oppermachtig. Even later vernomen we dat ook Stick To Your Guns – die op hetzelfde tijdstip speelde – een sterrenconcert afleverde. De aanwezigen zullen dit alvast kunnen beamen.

Coheed & Cambria (***) was de vreemde eend op deze affiche en mocht zich bewijzen als co-headliner. De show was zowel visueel als muzikaal perfect afgemeten, maar op vlak van interactie met het publiek lijkt de band ten rade zijn gegaan bij Kings of Leon. Wie bleef wachten, kreeg gelukkig iets voorgeschoteld om duimen en vingers van af te likken: Jawbreaker (****). Na 25 jaar zijn ze weer terug in Europa en dat konden de oudere fans onder ons zeker appreciëren. De show was simpel en puur, de songs kregen de voorkeur op spektakel.