fbpx

Pantera keert terug in 2023

Pantera keert terug in 2023Bijna 20 jaar geleden viel het doek over groovemetalband Pantera, maar volgens het Amerikaanse Billboard zou de band terugkeren in 2023. Phil H Anselmo en Rex Brown hebben hun akkoord gegeven aan Artist Group International voor een Noord-Amerikaanse tour.

Wanneer die tour zou plaats vinden en of ze afzakken naar Europa is op dit moment nog niet bekend. Maar we weten nu al dat Zakk Wylde en Charlie Benante de plaats innemen van Dimebag Darrell en Vinnie Paul die ons te vroeg hebben verlaten.

Zakk Wylde kennen we uiteraard van Black Label Society en begeleidingsband van Ozzy Osbourne. Charlie Benante is dan weer bekend als trommelaar van dienst bij van Anthrax en S.O.D. Als de heren van Pantera in 2023 een bezoekje brengen aan Europa is dit natuurlijk een gouden kans voor Graspop en andere festivals in Europa die zware metalen op hun podia zetten.

Wie is Pantera

Voor de jongere metalfans: Pantera was een Amerikaanse groovemetalband die in de jaren ’80 en ’90 actief was. In de jaren tachtig begint Dimebag Darrell met zijn broer Vinnie Paul de band Pantera. De metalband uit Arlington, Texas werd in 1990 populair door het uitbrengen van Cowboys from Hell. Voorheen hadden de jongens al vier albums op de teller. Maar sinds Cowboys from Hell kwam hun gekenmerkte Groovemetal stijl naar boven waar Pantera beroemd om werd.

In 1992 kwam het nog agressievere Vulgar Display of Power uit. Hiermee blies de band de hair- en power-metal van eind jaren 80 volledig weg. Pantera’s derde album Far Beyond Driven kwam ondanks de hoogdagen van de Grunge (Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden,…) binnen op de nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten. Pantera werd hiermee genomineerd voor een Grammy Award met het nummer “I’m broken”. De band bracht later nog twee studioalbums uit, maar door drank, drugs en soloprojecten was Pantera in een neerwaartse spiraal beland.

In 2003 ging Pantera officieel uit elkaar na 2 stille jaren. De broers Dimebag Darrell en Vinnie Paul richtten Damageplan op, waar in 2004 door de aanslag op Darrell al een einde aan kwam. Phil H Anselmo ging verder met Down en Superjoint Ritual.