fbpx

Nog geen herbruikbare bekers op onze grote festivals

Werchter bier pintjeNa 4 jaar is het eindelijk zover! Vanaf 15 juni worden wegwerpbekers verbannen van onze festivalweides. Dranken worden dan enkel nog aangeboden in herbruikbare bekers, petflessen of blikjes. Enkel Graspop, Rock Werchter, Tomorrowland en misschien Pukkelpop zullen dit jaar nog pintjes tappen in plastic wegwerpbekertjes. De organisaties vroegen daarvoor een uitzondering aan bij de Vlaamse overheid.

Waarom is mijn festivalpintje zo duur?

Niet dat onze grote festivals van slechte wil zijn, maar hun vraag is simpelweg groter dan het beschikbare aanbod. Festivals als Brakrock die al volledig herbruikbaar zijn, hebben nu eenmaal veel minder bekertjes nodig. Ook gezondheid speelt een rol, want de bekers moeten goed gewassen en ook volledig droog zijn om een pintje met gezonde kraag te kunnen serveren.

Beer Shack Hear Hear Pukkelpop 2022

De eerste grote stappen zijn al gezet. Zo zal Tomorrowland wel met herbruikbare bekers werken op camping Dreamville. De 200.000 bezoekers per weekend op het festivalterrein van De Schorre, moeten het nog stellen met wegwerpbekertjes. Rock Werchter probeert het dan weer als grote test op Werchter Boutique en TW Classic. De organisatie gaat ervan uit op Rock Werchter 2024 wel volledig herbruikbaar te kunnen werken. Pukkelpop is de zaken nog aan het bekijken, maar waarschijnlijk zullen ze dezelfde oplossing hanteren als Tomorrowland.

Beer Roskilde

Festivalgangers met een groen hart moeten niet treuren. De huidige wegwerpbekers zijn wel overal rPET. rPET is gerecycled polyethyleentereftalaat (PET). Ze zijn gemaakt van gerecycleerd PET-materiaal en worden na gebruik opnieuw ingezameld.

En dat allemaal dankzij u! Wie komende zomer op Rock Werchter vijftien bekers binnenbrengt, krijgt een Coin. Op Graspop mag je eendjes vissen op Ducks of Thrash. Daar kan je hengelen naar een GMM-souvenir, een gratis ritje in het reuzenrad, fastlane voor de signeersessies of als hoofdprijs toegang tot de skydeck. Tomorrowland zal frisdrank dan weer zo veel mogelijk in blikjes verkopen.