fbpx

Neil Young & Crazy Horse: puur vakmanschap

De Lokerse Feesten dag 5 a.k.a. ‘Neil Young day’. Velen wouden er bij zijn, maar slechts 15.000 gelukkigen konden een ticket bemachtigen om hem aan het werk te zien op de Grote Kaai. Het duurde even voor de massa het terrein op kon, de lange wachtrijen toonden duidelijk aan dat er vanavond hoog bezoek kwam. 

freebeeMaar eerst konden de festivalgangers genieten van een Belgisch pareltje dat eerder deze zomer al schitterde op TW Classic. En het duurde niet lang voor Admiral Freebee het Lokerse publiek volledig mee kreeg. Een strakke set en een enthousiaste Tom Van Laere (mét nieuw kapsel) kregen de oude en jonge rockers in het publiek aan het dansen. Niet moeilijk, met topsongs als ‘Einstein Brain’, ‘Nothing Else To Do’ en ‘Oh Darkness’. Zo opgewonden als een kind was de frontman, die de eer had om als voorprogramma van Neil Young te spelen. Als Neil keek vanuit de coulissen dan zag hij, net als ons, dat het goed was.

Tijd voor het grote werk! De duurste act ooit op de Lokerse feesten besteeg het podium om iets na 22u. Een beeld dat Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine ook graag had gezien vorig jaar, maar helaas. Op pensioenleeftijd een concert van bijna 2,5 uur spelen, maar toch de volle aandacht krijgen van 15.000 aanwezigen. Diegene dat het kunnen zijn uniek en dat is nu net Neil Young & Crazy Horse.

Neil YoungZonder lazers of een gigantische videowall, maar met lang getrokken gitaarsolo’s, rauwe stem en een dozen vol met klassiekers bespeelde Neil zijn publiek. Dat kunnen we alleen definiëren als puur vakmanschap. Neil kwam met een duidelijke boodschap naar Lokeren: ‘Who’s gonna stand up and save the earth?’. Hij had alvast duizenden gratis ecologische t-shirts mee voor de bezoekers, om zo zijn publiek milieubewuster te maken.

Enkele hoogtepunten waren o.a. de extended version van ‘Down by the River‘ van zo’n 27 minuten lang, het uitzinnig applaus na ‘Heart of Gold‘ en de krachtige openingsriff van ‘Rockin’ in the Free World‘. Maar ook het grappige moment waarop Neil Young himself bij de intro een nummer onderbrak en zich richtte tot de ontstemde gitaar: “De mensen zullen hun geld terug willen. Nu, vals zal het sowieso zijn, maar ik zing het toch.”.