fbpx

Festivalverslag Lokerse Feesten 2018: dag #1

Op de eerste dag van de Lokerse Feesten 2018 zagen we meteen dat de leeftijd een stukje hoger lag dan gemiddeld, maar vele aanwezigen leken zich terug in hun jeugd te wanen. Daar zat ongetwijfeld de komst van Simple Minds voor iets tussen. Jasper Steverlinck – maar vooral Arsenal – mocht iedereen opwarmen voor de iconisch band het hoofdpodium beklom.

Jasper Steverlinck

Klokslag 20u en Jasper Steverlinck mocht de 44ste editie van de Lokerse Feesten op gang trappen. Dat optreden kon al meteen op heel wat belangstelling rekenen, want het terrein was al aardig gevuld.

Meer dan een gitaar en piano – en af en toe een strijkkwartet – had Steverlinck niet nodig om er een rustige en ingetogen set van te maken. Niets verrassends, met als gevolg dat vele festivalgangers hun aandacht verloren tijdens het optreden. De volgende band mocht Lokeren eens goed wakker schudden.

Arsenal

De zon ging stilletjes onder, maar de temperatuur bleef maar stijgen… Oorzaak: Arsenal! Het eerste nummer van de set, Low Sun Long Shadow, was meteen een pareltje van hun nieuwe plaat “In The Rush Of Shaking Shoulders”. Dankzij die sterke start – al vroeg in de set kregen we Amplify en Estupendo voorgeschoteld – bleef het tropisch klimaat nog even hangen rond de Grote Kaai.

Als gevolg van de aanslepende hitte gaf frontman John het publiek de tip om voldoende te drinken. Die boodschap leek aan te komen, want aan de bar stond er meteen een massa mensen om bij te tanken.

John liet weten dat hij z’n stem wat spaarde tussen de nummers door, maar pakte vervolgens stevig uit met Whale, Saudade, Melvin en Lotuk. We komen woorden tekort om te beschrijven hoe geweldig de sfeer – op én naast – het podium was. Arsenal kwam, zag en overwon.

VRWRK

Snel naar de Red Bull Elektropedia Room voor een stukje mee te pikken van VRWRK. Tot onze verbazing was de opkomst vrij mager en dat was zonde voor een band die de KluB C van Rock Werchter 2017 nog in vuur en vlam zette. De show zorgde helaas niet voor vuurwerk, maar dat had niets te maken met de muziek en inzet van het Brussels duo en zanger Salem Khazali.

Simple Minds

Simple Minds betrad het podium en liet ons meteen alle kleuren van de regenboog zien, letterlijk dan. De Schotse band bracht een gigantische wall mee vol prachtige visuals. Een grote meerwaarde, want het zette de set wat kracht bij – en dat was nodig.

Al vroeg in de set leek de sfeer er goed in te zitten en het publiek at uit de hand van Jim Kerr. De man weet na al die tijd nog steeds hoe je een publiek bespeelt. Toch werd die positieve lijn niet een heel optreden lang doorgetrokken, want de band schakelde over op automatische piloot en daardoor verloor de set wat aan kracht.

We herinneren ons nog levendig hoe Jim Kerr en de zijnen zich dubbel plooiden op TW Classic 2014 als voorprogramma van The Rolling Stones en dat voor 65.000 toeschouwers. Dat dubbel plooien ontbrak in Lokeren helaas. Simple Minds leverde uiteraard een oerdegelijk concert af, maar het kon gisteren niet tippen aan de ijzersterke performance van Arsenal.

Foto’s: Geert Van De Velde – Wim Heirbaut – Lore Steveninck