fbpx

Festivals schrappen Ten Walls na homofobe uitspraken

Ten-Walls080615-616x440Ten Walls, bekend van hits als ‘Requiem’ en ‘Walking With Elephants’, heeft heel wat festivalgangers en muziekliefhebbers tegen de schenen geschopt. Op zijn Facebookpagina had hij het slechte idee om homoseksualiteit in verband te brengen met kindermisbruik in de Katholieke kerk. Dat bericht had hij niet veel later verwijderd, maar het kwaad was al geschied en het bericht is de wereld rond gegaan.

Het eerste festival dat meteen zijn programma wijzigde was het Engelse Creamfields Festival. Niet veel later kwamen ook bij ons de eerste annulaties.

Het Nederlandse PITCH Festival en ook het dance festival Mysteryland hebben hem verwijderd van de line-up en melden dat ze zo snel mogelijk een vervanger zoeken. Ook in Spanje en Oostenrijk is zijn uitnodiging ingetrokken, meer bepaald Sónar Barcelona en Urban Art Forms schrappen hem van de affiche. Zelfs Pukkelpop schrapt de Litouwer, waardoor nu op vrijdag een extra plaatsje vrijkomt. De statements die de festivals uitbrengen zijn dan ook scherp.

Mojo Concerts: We willen duidelijk maken dat PITCH een festival voor iedereen is, en we zijn tegen elke vorm van discriminatie, binnen en buiten ons festivalterrein. Uitspraken zoals deze staan zo ver van onze overtuigingen, dat het heel raar zou zijn als we deze act wel op ons festival zouden laten spelen.

Dat zijn carrière een flinke deuk krijgt is natuurlijk een logisch gevolg. Zijn boekingskantoor Coda Music Agency heeft laten weten dat hij niet meer op hun diensten moet rekenen. Ook Phonica Records, die zijn toekomstige plaat Sparta ging uitbrengen, heeft alle samenwerking stopgezet. Wie deze plaat al besteld heeft, krijgt ze terugbetaald.

Chokri Mahassine: Naar aanleiding van de polemiek die is ontstaan rond de uitspraken van Ten Walls hebben zijn management, zijn agentschap en de Pukkelpop organisatie na gezamenlijk overleg besloten om af te zien van het geplande optreden op Pukkelpop

Ook wij bij 99 Festivals gaan niet akkoord met deze ondoordachte uitspraak. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar natuurlijk steeds met respect voor elk individu.