fbpx

Festivalverslag Jera On Air 2015: Dag 1

In het Nederlandse Ysselsteyn gingen vrijdagavond omstreeks 17:30 de deuren naar het festivalterrein van Jera On Air open. Het festival ging van start met wat regen, maar dat kon de pret niet bederven, ook niet in de lange file aan de ingang van het festival. Gelukkig vonden we al snel plaats onder de tent van het het Impericon hoofdpodium.

Jera On Air 2015: Dag 1Better Off mocht als eerste van start gaan, dit terwijl nog vele festivalgangers stonden aan te schuiven om het terrein te betreden. Maar beetje bij beetje stroomde het volk toch binnen om de Nederlandse groep aan het werk te zien. De band was enthousiast, krachtig en stond er vooral met heel veel zin, wat het publiek wel kon smaken. Wat ons betreft een mooie opener om de spits af te bijten.

Dan even het terrein verkennen van Jera On Air. Het terrein is niet bijzonder groot, waardoor je snel van de ene tent naar de andere kan springen. Naast de 2 grote podia, Impericon Main Stage en Large Stage vinden we ook de Punk Brockbar terug, dicht aan de ingang van het terrein. Een kleine gezellige tent waar we steeds terecht konden om even stoom af te blazen.

11637917_10155744640420531_1210263539_nMinder populair was het Bird’s Nest podium, waar je een hele dag door dj’s aan het werk kan zien. Helaas was daar op vele momenten geen enkele ziel te bespeuren. Dan maar op naar het volgende optreden: Chunk! No Captain Chunk!

De Franse band richt zicht vooral op jonge tienermeisjes en dat was te merken onder de aanwezigen. De band ging van start, het geluid zat goed en iedereen zat opnieuw beschermd tegen de regen. Misschien niet iedereen, want enkele regendruppels vonden toch een gaatje om binnen te dringen in de Main Stage. Het volk deed lustig mee en ging pas helemaal uit de bol wanneer de Fransen op de proppen kwamen met een cover van Smash Mouth: ‘All Star‘. Oh nostalgie! Dat de vocals af en toe wegvielen vergeven we hen, daar zat een defecte microfoon voor iets tussen.

11651215_10155744632435531_785186249_nAan ambiance geen gebrek in de Punk Brockbar, waar er hoogstens een kwartier tijd zat tussen de kleine bandjes die de revue mochten passeren. Maar ook aan entertainment buiten de bands om kwamen we niets tekort: het Nederlands stagediving kampioenschap, silent disco, een divers assortiment aan eten en hookah plaatsje zijn maar enkele van de leuke extra’s. De gigantisch lange rij om bonnetjes te kopen was voor de meeste bezoekers toch echt een minpunt.

En zo belanden we bij Ghouls in de Punk Brockbar, waar het spreekwoordelijke dak van de tent vloog. De band speelde strak en straalde zoveel energie uit dat ze het publiek meteen meekregen. Nog leuker werd het toen de festivalgangers tijdens het laatste nummer mochten stagediven op vriendelijk verzoek van de band.

Tijd dan voor Texas in July in de Large tent. De band is bezig met een afscheidstour door Europa. Hun muziek is hard, strak en de rauwe stem van frontman Alex Good maakt het dat tikkeltje krachtiger. De tent was niet volgelopen, waardoor een deeltje van de sfeer ook weer verloren ging. De eerste nokvolle tent konden we pas terugvinden tijdens het optreden van headliner A Day To Remember.

ADTRHet is algemeen geweten dat A Day To Remember een aardige liveshow neerzet, en ook bij Jera On Air was dat niet anders: van de eerste tot de laatste noot stond het publiek niet stil en waren her en der (kleine) moshpits te bespeuren. Hier en daar vielen enkele lichtgewonden, maar met een lach op het gezicht genoten ze verder van de show. Nieuwe hits werden gesmaakt door het publiek en bij de oudere klassiekers werd luidkeels meegezongen. Dit allemaal vergezeld door strandballonnen, een Superhero-medewerker met een t-shirt kanon en vliegende wc-rollen. Na een paar stevige encore nummers kwam de show op zijn einde en werd de mainstage vrijdag afgesloten op een vrolijk Hakuna Matata deuntje.