fbpx

Festivalverslag Couleur Café 2018: dag #1

Tot twee jaar terug vond Couleur Café telkens plaats op Tour & Taxis site. Sinds vorig jaar is het festival gevestigd in het zonovergoten Ossegempark dat zich bevindt in de schaduw van het Atomium. Hier kunnen de fans van wereldmuziek, funk, soul en hiphop de komende drie dagen hun hart komen luchten.

Onder het zwoele zonnetje straalt TheColorGrey

TheColorGrey (★★★★) kreeg de eer om de Blue Stage te openen en deed dat met verve. In het begin van de set kampte de band met wat technische problemen maar al snel werden die van de baan geveegd. Niet alleen zorgde de temperatuur voor een zwoele sfeer, ook de band zelf had hier in de pap te brokken.

Hun zwoele mix van soul en hiphop werd duidelijk gesmaakt door het publiek en hun enthousiasme liet de temperatuur alvast enkele graden stijgen. Vooral tijdens singles als “On&On” en “Need To Know” liet het publiek van zich horen maar ook afsluiter van de set “Jamaica” mocht hiervoor niet onderdoen.

Popster in wording

Er zit talent in het DNA van de familie Van Laeken. Roméo Elvis scheert momenteel hoge toppen, maar ook zijn kleine zus moet niet voor hem onderdoen. Angèle (★★★) leerde we in 2017 al kennen met haar single Le Loi De MurphyVergezeld door haar band mocht deze jonge deerne de Red Stage betreden.

Dit deed ze 10 minuten later dan voorzien, maar dat konden we al een beetje voorspellen. De zangeres stond geprogrammeerd voor een set van één uur, zonder dat ze zelf genoeg materiaal heeft om dat uurtje op te vullen. Daarnaast kampte ze gedurende haar set met verschillende technische problemen.

Dat hield haar gelukkig niet tegen om enthousiast over het podium te dartelen. Naast haar bekende nummers liet ze ook wat nieuw materiaal horen, waarvoor ze geregeld achter haar piano kroop. Helaas brak dit het tempo waardoor de set wat in elkaar zakte en we een zeer enthousiaste Angèle nodig hadden om de boel weer op gang te trekken.

Sensueel sluipen voor gevorderden

Naast fijne popsongs en een grote portie hiphop is er op Couleur Café ook aandacht voor jazz. In het amfitheater kregen we Melanie De Biasio (★★★) te horen. Deze charmante dame uit Chaleroi bracht in 2017 haar vierde album uit genaamd Lilies. Daarnaast won ze in 2017 ook de MIA voor beste auteur componist.

Tijdens haar set sloop De Biasio met haar dwarsfluit over het podium. Haar kronkelende bewegingen benadrukten de sensualiteit van haar show, die bestond uit een mix van nieuw en oud materiaal. Vooral het beklijvende Your Freedom Is The End Of Me werd een hoogtepuntje.

Dubbele pret met Ibeyi

Een band met familieleden, er zijn goede en slechte voorbeelden. De Frans-Cubaanse tweeling Naomi en Lisa-Kaindé zijn hiervan een goed voorbeeld. Samen brengen ze onder de naam Ibeyi (★★★★★) een mix van soul en r&b. Nog voor de zusjes het podium betraden, hing er in de Green Stage al een opmerkelijk uitgelaten sfeer, die tijdens hun optreden alleen maar groter werd.

Beide straalden van enthousiasme en lieten maar al te graag weten dat ze zin hadden in hun show. Daarnaast lieten ze ook geen enkele kans schieten om het publiek te betrekken in hun set.

Zo werd er onder andere beroep gedaan op de backings van het publiek tijdens nummers als Deathless en River. Desondanks ze maar met twee op het podium stonden, wisten ze het amfitheater te vullen met een volle en warme sound waarbij niemand kon blijven stilstaan.

Salah Sue 2.0

Eens de avond gevallen was over de Green Stage, was het de beurt aan Selah Sue (★★★★). Samen met twee muzikanten bracht ze een ingetogen set vol jazz en soul die, in haar eigen woorden, origineel, intiem en puur was. Intiem was het allesbehalve, want het publiek was massaal afgezakt om haar aan het werk te zien.

Haar set bestond uit voornamelijk nieuwe songs, die in een kleine bezetting gebracht werden, met enkel haar stem, een cellist en een pianist. Het nieuwe Always kreeg een iets grotere bezetting waarmee ze het voltallige publiek stil kreeg.

Haar oudere nummers werden in een nieuw jasje gestoken. Zo bracht ze Alone helemaal akoestisch en afsluiter Crazy World kreeg een uitgerekte versie. Selah Sue heeft zichzelf met deze nieuwe bezetting heruitgevonden en dat valt zeker te smaken bij het publiek.

Couleur Café vindt nog twee dagen plaats in het Ossegempark. Vandaag staan onder andere funk legende George Clinton, Juicy, Leon Bridges en Niveau 4 op het menu.