fbpx

Dit was Paaspop 2015

Dit was Paaspop 2015Het festivalseizoen werd vrijdag officieel geopend door de 39e editie van Paaspop 2015. Het festival heeft dit jaar 60.000 bezoekers aangetrokken en dat is een record. Ook de camping zat afgeladen met enkele 10.000 bezoekers. Paaspop is een recreatiefestival met een gigantisch programma dat je meesleept in verschillende richtingen doorheen een grote kermis met veel randanimatie.

Het festival had in de aanloop te kampen met rukwinden en heel veel regen. Het terrein was dus even een ware modderpoel en ook de parkeerweide bleef niet gespaard. Dit zorgde op vrijdag en zaterdag voor hinder, vertragingen en natuurlijk veel auto’s die vast kwamen te zitten in de modder. Gelukkig was er boer Anton die heel wat festivalgangers uit de nood heeft geholpen met zijn tractor.

Vrijdag

Vrijdag mocht Bade het festival op gang schieten. De ex-frontman van The Sheer moest zich door een heftige nierziekte tijdelijk terugtrekken als artiest, maar met aanstekelijke en elektronische pop klonk Bade als herboren.

paaspop-08042012-selah-sue-001-door-monica-duffelsDan meteen over naar de twee hoogtepunten op vrijdagavond en dat waren Selah Sue en Kensington. Die eerste leverde voor een volle tent een mooie setlist af, waaronder haar megahit Raggamuffin, dat het publiek wel kon smaken. De Utrechtse band Kensington stond ooit op de planken van het bescheiden Jack Daniels podium, maar deze keer waren ze geprogrammeerd als afsluiter in de Apollo. En afsluiten deden ze in stijl met als openingsnummer All or Nothing, waardoor de festivalgangers al meteen lekker in de sfeer zaten. In een uur durende set schotelde de vierkoppige formatie alle bekende hits voor aan een uitzinnig publiek.

Zaterdag

78519-within-temptation-1054361Een symfonische-metalband die een thuiswedstrijd speelt, dan hebben we het natuurlijk over Within Temptation. De Apollo zat goed vol voor Sharon en haar bandleden. Het publiek was voltallig komen opdagen ondanks de vroege programmering. In een klein uurtje tijd kregen we toch een mix van hitsingles voorgeschoteld zoals Stand My Ground, Faster, The Heart of Everything en afsluiter Mother Earth. Meteen erna was het op de Phoenix stage tijd voor Lacuna Coil. Deze metalband doet ons denken aan de Italiaanse variant van Within Tempation, al is het nog net dat tikkeltje donkerder. Het enthousiasme was er en als je dan nog eens een cover aandurft van R.E.M dan mag je zeker nog eens terugkeren.

Een beetje onbegrijpelijk voor wie niet uit Nederland kwam want Jett Rebel stond pas na Within Temptation in de Apollo geprogrammeerd. Maar de excentrieke Nederlander is duidelijk heel populair bij het Paaspop-publiek. Daar zaten zijn talent en bijzondere looks zeker voor iets tussen. Terug naar de Phoenix met heavy metal van Saxon. Deze oude rotten gingen knallend van start en ze staan nog steeds garant voor een heavy metal feest. Zowel jong als oud ging volledig mee en vele hits passeerden de revue. Allemaal gezongen door Biff Byford, die ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd nog steeds makkelijk zijn publiek meekrijgt.

Subheadliner van dienst in de Apollo was Typhoon. Voor diegene die hem niet (goed) kennen, hij is de originele artiest achter Bumaye (jawel, van Major Lazer). De Surinaamse rapper is al jaren lang één van de toonaangevende artiesten in de Nederhop. En het aanwezige publiek kon bevestigen dat hij deze titel nog steeds verdiend. Afsluiten werd er gedaan met de Britse danceformatie Rudimental, die het festival mochten headlinen. Een opzwepende set waarop duizenden festivalgangers al feestend de nacht ingingen.

Zondag

FlexicanThe Flexican & MC Sef zijn vaste gasten op Paaspop. De aanwezige festivalgangers hadden er zin in en daar wist het duo goed op in te spelen. The Flexican hield iedereen in de tent in beweging en MC Sef kreeg zelfs een deel van het publiek letterlijk in de lucht. We blijven even in de Stardust We Are Electric tent voor Buraka Som Sistema. Het academisch kwartiertje wachten werd snel vergeven na het horen van een geweldige live-set. Tropische techno en dat heeft de dansvloer gevoeld en geweten. Na het optreden deed dat verfrissend pintje enorm veel deugd!

Op naar Dotan. Nederland heeft hem leren kennen toen hij in 2011 werd uitgeroepen tot ‘3FM Serious Talent’. Binnenkort speelt hij nog op Pinkpop en Rock Werchter, dus de verwachtingen lagen natuurlijk bijzonder hoog. De Apollo-tent zat dan ook helemaal vol. De intimiteit van de nummers heeft Dotan een de hele set kunnen aanhouden. Al leek het soms allemaal wat teveel van het goede. Of het materiaal voor een Main Stage in open lucht is, daar kan men over discussiëren.

deusdEUS bestaat al meer dan 20 jaar en Tom Barman is nog steeds de onbetwiste frontman van de band. In de Apollo spelen ze een afwisselende set met hoogtepunten maar ook laagtepunten. De karakteristieke, en beetje afwezige, stem van Tom Barman kreeg bijstand van geniale gitarist Mauro Pawlowski, een man in vorm zo bleek.

Het publiek kijkt toe en zingt hier en daar mee, want aan hits was er geen gebrek. Echt los komt het echter niet en daar zat het zaalgeluid voor iets tussen. Begrijpelijk dat een perfectionist zoals Barman zich hieraan ergerde.

DSC_9142Dan was het de beurt aan The Kooks. Hun debuutplaat hebben ze nooit overtroffen, maar toch moeten niet alle nieuwe nummers onderdoen voor de oude hits als Seaside, Sofa song en Ooh La. Frontman Luke was wat gespannen maar verontschuldigd zich, de band komt dan ook nog maar net terug van een tour door Zuid-Amerika. Het optreden verveelde geen seconde en natuurlijk ging de hele zaal pas helemaal uit zijn dak bij afsluiter Naive. Al was het mooiste moment tijdens Seaside wanneer het plots stilletjes werd in de zaal en iedereen het intieme lied van anderhalve minuut meezong. Een korte maar fijne break in een geslaagd concert.

Paaspop werd afgesloten door Nederlands bekendste rockzangeres Anouk. De sfeer zat er in en Anouk haalde dan ook een setlist boven met voldoende hits om het publiek meteen naar haar hand te zetten. De show van Anouk was niet de allerbeste van Paaspop 2015, maar in ieder geval wel kwaliteitsvol en een perfecte afsluiter van een feestelijke driedaagse.

We kunnen praten van opnieuw een geslaagde editie van Paaspop. De sfeer zat zo goed dat zelfs het modderige terrein geen roet in het eten kon gooien. De organisatie mag fier zijn op deze editie en ze kunnen al volop beginnen werken aan de affiche van Paaspop 2016 op 25, 26 en 27 maart!