fbpx

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015?

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015?

Het is nog een half jaar wachten tot Groezrock 2015. Het festival zal in 2015 doorgaan op 1 & 2 mei in het Kempense Meerhout. We verwachten de eerste namen pas rond 1 december, maar dat houdt ons niet tegen om nu al eens vooruit te blikken naar de komende editie. We mogen dit lijstje ook bijhouden voor Jera On Air dat later in 2015 plaatsvindt op 19 en 20 juni in het Limburgse Ysselsteyn.

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015? Blink-182Een band als Green Day verwachten we niet, want daar hangt een serieus prijskaartje aan vast dat enkel grotere festivals kunnen betalen. Hetzelfde geldt normaal ook voor Blink-182, maar na een succesvolle passage op de Lokerse Feesten was het duidelijk dat ze de minder grote festivals niet vergeten zijn. Toch denken we dat Rock Werchter en Pukkelpop iets meer kans maken op deze punkers vol toilethumor. Dan over naar de echte kanshebbers:

Sum 41: Leadzanger Deryck Whibley maakte bekend dat de band snel een nieuw album zal schrijven. Sum 41 stond nog maar één keer op Groezrock (2010). Als het album snel klaar is is de kans ook groot dat we de Canadezen mogen ontvangen in Meerhout. Leuk weetje: De band is op de 41ste dag van de zomer in 1996 opgericht. Raad maar eens na hoeveel dagen Groezrock begint in de lente van 2015…

Billy Talent: 4 november kwam de nieuwe plaat uit, een greatest hits album. Tijd dus om nog eens alle hitjes uit de kast te halen op de festivals. Of ze er daadwerkelijk ook een tour aan kleven is nog niet zeker, maar na 2 eerdere succesvolle passages in 2008 en 2013 zijn ze altijd welkom om hun hits te presenteren op Groezrock.

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015? Rise AgainstRise Against: ‘The Black Market’ kwam deze zomer op de platenmarkt en was een schot in de roos. Momenteel zijn ze reeds te bewonderen in verschillende concertzalen, vergezeld met een stevig voorprogramma in de vorm van Pennywise & Emily’s Army. Ook al kunnen ze een mooie plaats op de affiche van Rock Werchter en Pukkelpop krijgen, toch blijft Groezrock een ideale voorbereiding voor de festivalzomer want een maand later staan ze al op Rock Am Ring en Rock Im Park.

Bad Religion: De band werkt momenteel aan een nieuw album, Het is even tellen maar dit moet dan momenteel album nummer 17 zijn. Deze oud strijders zijn inmiddels al 5 keer op de weide verschenen in 2002, 2006, 2008, 2010, 2013. Een zesde maal is dus zeker een optie in 2015 en Bad Religion is nu eenmaal een groep die je eigenlijk voor elke editie van Groezrock mag noteren.

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015? Jimmy Eat WorldJimmy Eat World: Ze hebben de laatste maanden enkele vinyls uitgebracht en stonden ook op de Main Stage van de laatste editie van Pukkelpop. Jimmy Eat World stond nog maar 1 keer op Groezrock en dat is inmiddels al van 2007 geleden. Momenteel verkennen ze Australië maar of de band terugkeert naar Europa of Groezrock laten ze in The Middle.

Weezer: De band is even oud als het festival Groezrock, maar was nog nooit te bespeuren in Meerhout. Tijd om hier verandering in te brengen nu het nieuwe album Everything Will Be Alright In The End uit is.
Momenteel zijn ze al aan het touren in de Verenigde Staten, we hopen ze dus snel te verwelkomen in Europa.

Pennywise: Met het nieuwe album Yesterdays in het vooruitzicht en een verzameldoos van albums is Pennywise weer een sterk gerucht voor de komende editie van Groezrock. Ze draaien deze herfst mee als voorprogramma van Rise Against samen met het jong geweld Emily’s Army. Al moeten we wel noteren dat frontman Jim Lindberg een nieuwe band heeft opgericht onder de naam Wraths met Steve McCall van 1208, Chris Kranes van The Darlings en Andrew Tyler Murphy.

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015? Anti-FlagAnti-Flag: Anti-corruptie, anti-imperialisme en anti-kapitalisme! Een succesformule van al ruim 20 jaar. En daar doet de band nu een verzamelalbum bovenop met als naam A Document Of Dissent. Ze staken afgelopen jaar nog de shelter van Pukkelpop letterlijk en figuurlijk in brand. Al 4 edities aanwezig in Meerhout en in 2012 zelfs twee keer om ook hun boodschap in een akoestische versie te brengen. Maar Groezrock wil nu ook graag eens proeven van die 20ste verjaardag met een goede portie anarchie! Der Ring Grüne Hölle Rock gaf alvast het goede voorbeeld met een hoge plaats op een mooie affiche.

Lagwagon: De headliner van 2005 en de sub-headliner van 2012. Ze hebben met Hang eindelijk weer een nieuw album in de rekken liggen en stonden de voorbij zomer in de shelter van Pukkelpop. Momenteel touren ze in Noord-Amerika om vervolgens na de jaarwisseling stop te houden in Australië. De band stond reeds 3x op het podium in Meerhout en die weide is klaar voor een 4e keer.

CKY: CKY is terug! Na alle strubbelingen hebben ze elkaar toch weer de hand gereikt. De zin naar live shows was zo groot dat ze de voorbije zomer op tour waren met Bam Margera en Guttermouth in de vorm van Fuckface Unstoppable. Nu ze in verwachting zijn van een nieuw album zijn ze steeds welkom op Groezrock want daar waren ze helaas nog nooit aanwezig.

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015? The Gaslight AnthemThe Gaslight Anthem: In augustus verscheen het nieuwe album Get Hurt, inmiddels al het zesde in de rij. Maar helaas was de band deze zomer nergens te bespeuren want ze verkozen de warmere concertzalen van Europa. Winter is geen optie, want dan speelt de band in Australië en dan is het daar natuurlijk zomer.

Dan maar weer naar buiten komen in de lente Brian Fallon? Het gras van de weide in Meerhout is er dan volledig klaar voor! Of mogen we hen weer opschrijven voor de grote Nederlandse en Belgische zomerfestivals?

Rancid: Honor Is All We Know ligt vers in de rekken en de groep gaan nu toch al enkele generaties mee. In 2012 stonden ze pas voor de eerste keer op Groezrock, dus ze hebben nog wat quality time goed te maken met het festival.

Parkway Drive: Frontman Winston McCall kwam zelf met het nieuws dat het 5e studioalbum vertraging heeft opgelopen en dat het pas rond maart of april in de rekken zal liggen. Maar dat is ideaal voor Groezrock, dat het eerste weekend van mei plaatsvindt. Een maand staat Parkway Drive op Rock Am Ring en Rock Im Park. Ze waren reeds 3 keer aanwezig dus is het tijd om nog eens af te zakken naar België. Of moeten we ook deze groep opschrijven voor de Nederlandse en Belgische zomerfestivals?

The Used: In april werd hun laatste album Imaginary Enemy gereleased. Helaas was dat net iets te laat voor de editie van 2014, maar zeker vroeg genoeg voor de editie van komend jaar. Het zou hun derde aanwezigheid zijn en het rekensommetje klopt alvast: 2011, 2013, 2015?

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015? Impericon FestivalsSick Of It All: De pioniers van de New York Hardcore. Bijna 30 jaar oud en reeds 5x te bewonderen op de Meerhoutse weide. Helaas zakten ze steeds een plaatsje lager op de affiche maar met The Last Act Of Defiance als laatste werk kunnen ze weer een plaatsje hoger mikken.

Impericon Festivals is een concerttour georganiseerd door de Duitse webwinkel Impericon en deze mikt op bands van hetzelfde muziekgenre. Dit jaar raast de tour door 7 steden in 6 landen en dat rond dezelfde periode als Groezrock. Op 24 april in Zurich, 25 april in Oberhausen, 26 april in Wenen, 30 april in Parijs, 2 mei in Leipzig, 3 mei in Amsterdam, 4 mei in Manchester en laat Groezrock nu net dicht bij Amsterdam en Leipzig vallen, zowel op vlak van locatie als datum (1 & 2 mei).

Sinds 2012 is er op Groezrock ook nog een Impericon Stage dus als we dat allemaal noteren en optellen dan zitten we met bijna zekerheden voor de komende editie. Het gaat om Adept, Deeznuts, Emmure, Madball, Malevolance en Walking Dead On Broadway.

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015? Dropkick MurphysMooie namen voor een mooie plaats op de affiche. We vullen even verder aan met groepen die dit najaar of begin 2015 nieuw materiaal uitbrengen en in het verleden al aanwezig zijn geweest in Meerhout. Dropkick Murphys, Flogging Molly, Goldfinger, Zebrahead, Bullet For My Valentine, The All-American Rejects, New Found Glory, All Time Low, The Swellers, The Story So Far, Story Of The Year, Cancer Bats, Circa Survive, The Ghost Inside, Touché Amoré, Obey The Brave, Darkest Hour, Unearth, Counterpunch, Cruel Hand, Finch, Such Gold, Hostage Calm, Mariachi El Bronx, Atlas Losing Grip, The Copyrights, The Smith Street Band, Gameface, Restorations en Frank Turner & The Sleeping Souls.

Wat mogen we verwachten voor Groezrock 2015? Fall Out BoyNu gaan we verder met de bands die nieuw materiaal uitbrengen, maar voor de eerste keer hun opwachting kunnen maken op Groezrock: Fall Out Boy, Good Charlotte, CJ Ramone, Gerard Way (My Chemical Romance), SR-71, Social Distortion, Pig Destroyer, The Melvins, Man Overboard, Spoon, Buzzcocks, Transit, Pianos Become The Teeth, American Hi-Fi, Emily’s Army, Fucked Up, The Dead Milkmen, Hanni El Khatib, Gnarwolves, Punch, Swingin’ Utters, Code Orange, Iceage, GOB, Capsize, Tiny Moving Parts, Have A Nice Life, Single Mothers, Wire, Mineral, The Interrupters, Have Mercy, Young Statues, Coliseum en een naam die meteen de affiche meer kan opvullen als geen ander The World Is A Beautiful Place And I Am No Longer Afraid To Die.

Op de koop toe kwam Groezrock zelf met een ‘klein’ lijstje via sociale media met groepen die ze gaan bezoeken op The Fest. Het was een fikse lijst dus wij nemen een greep uit de lijst met groepen die natuurlijk nog niet genoemd zijn en zouden passen op de affiche van Groezrock 2015: 7 Seconds, Banner Pilot, Broadway Calls, Cheap Girls, Chuck Ragan & The Camaraderie, Circle Takes The Square, Dads, Dave Hause, Dear Landlord, Descendents, Direct Hit, Elway, Less Than Jake, Hot Water Music, Into It Over It, Iron Chic, Lifetime, Make Do & Mend, Mixtapes, Modern Baseball, Night Birds, Old Gray, Only Crime, PJ Bond, Protagonist, PUP, Stickup Kid, Survay Says, The Dopamines, United Nations, Whores, You Blew It en We Are The Union.

The Fest

Heel wat namen natuurlijk om bij te houden. Maar we moeten deze natuurlijk ook noteren voor Rock Werchter en Pukkelpop die meer financiële middelen, persaandacht en publiek kunnen aanbieden. Pukkelpop heeft trouwens The Shelter die weer 3 dagen moet gevuld worden. Zij zullen ongetwijfeld enkele namen van dit lijstje binnenhalen. Maar het biedt ons allemaal mooie vooruitzichten voor een mooie festivalzomer vol gitaargeweld. En moesten we toch nog een groep zijn vergeten, aarzel dan niet om te reageren.