fbpx

Wat met de Werchterkraampjes?

63ba92be-9ea8-11e3-a8d6-ef8ab2892134_web_scale_0.0794913_0.0794913__ Goed nieuws, het is nog minder dan 100 dagen tot Rock Werchter 2014! Helaas wordt dit wat overschaduwd door de hevige discussies rond de kraampjes op de weg naar het festivalterrein van Rock Werchter.

Dat er geen kraampjes meer mogen staan langs de Werchtersesteenweg werd al enige tijd terug beslist door de organisatie van het festival samen met het gemeentebestuur van Haacht. Organisator Live Nation wil alle verkoopstanden langs de Werchtersesteenweg op het grondgebied van Haacht overbrengen naar een marktplein dat wordt ingericht op de Camping A2,A3 en A4. Deze camping zal net als de stands vanaf dit jaar worden uitgebaat door de organisatoren.

Die beslissing werd genomen omdat de kraampjes niet veilig zijn naast een drukke weg. Maar deze maatregel lokte onmiddellijk fel protest uit van de lokale verenigingen aangezien zij hier een groot deel van hun jaarlijks budget mee rond krijgen. Deze beslissing werd flink op de korrel genomen en werd er voorgesteld om alles bij het oude te laten. De burgemeester wees erop dat hij als hoofd van de politie bevoegd is om dergelijke maatregelen te nemen.

Uit een rampenoefening van twee jaar geleden is gebleken dat de Werchtersesteenweg van groot belang is bij een evacuatie bij een eventuele ramp. Ik draag veiligheid zeer hoog in het vaandel. Ik heb de beslissing in eer en geweten genomen en blijf daar ook bij.

Wat wil dit alles concreet zeggen? Omdat de verenigingen reeds waren gestart met de voorbereidingen voor het festival en sommigen reeds kosten hadden gemaakt, kunnen ze als overgangsmaatregel dit jaar kiezen tussen ofwel een eigen stand op een terrein naast de Werchtersesteenweg dat door de organisatoren ter beschikking wordt gesteld, of werken voor de organisatie tegen een hogere vergoeding dan normaal. Opmerkelijk is wel dat deze maatregel enkel geldt voor de stands in Haacht. Op het grondgebied van Rotselaar verandert er niets. 

Ook dit jaar zullen er dus op de weg naar Rock Werchter nog steeds kraampjes langs de weg staan. Helaas zullen deze dan de officiële prijzen van Rock Werchter moeten hanteren.