fbpx

Festivalverslag Live /s Live 2022: dag #1

De openingsdag van Live /s Live 2022 legde de lat meteen hoog. Niet enkel door de unieke locatie aan de Noordzee, maar vooral ook muzikaal. Met dEUS en The National als primussen van de klas. Een bijna uitverkocht terrein genoot ten volle van al dat moois in deze tropische temperaturen.

Admiral Freebee kreeg de eer om het gloednieuwe festival op gang te trappen, weliswaar om een ondankbaar uur. De grote massa bleef nog uit, maar de aanwezigen werden wel getrakteerd op meezingers als ‘Oh Darkness’ en ‘Einstein Brain’. De oude hits konden op het meeste bijval rekenen van het publiek, al mocht het nieuw werk van de Admiraal er ook best wezen. Qua opwarmer een schot in de roos! Trixie Whitley kon op meer belangstelling rekenen en presenteerde ons een oerdegelijk concert, wat we ook steeds gewoon zijn van haar. De Belgisch-Amerikaanse zangeres liet de temperatuur nog wat stijgen met ‘Soft Spoken Words’ en ‘Breathe You In My Dreams’ als afsluiter.

Festivalverslag Live /s Live 2022: dag #1
dEUS © Carlo Verfaille

Eerst een boodschap van algemeen nut: op Best Kept Secret kondigden Tom Barman en de zijnen de komst aan van een nieuw album. Die boodschap bevestigde dEUS opnieuw in Zeebrugge: het album komt er aan in oktober. Over naar het concert. Wat dat werd een heuse best of-set. Met als kers op de taart: de comeback van Mauro Pawlowski. Hij stilde elk nummer meteen naar een hoger niveau. Alsof we het nog niet warm genoeg hadden, kregen we al snel kleppers voorgeschoteld als ‘Constant Now’, ‘Girls Keep Drinking’ en ‘Instant Street’. Bij ‘Sun Ra’ liep er wat mis en zat niet iedereen in hetzelfde ritme te spelen. Dat lieten de halfgoden niet aan hun hart komen en eindigden het concert met ‘The Architect’, ‘Bad Timing’ en ‘Suds & Soda’. Een goddelijk meesterwerkje. De Noordzee werd er wild van.

Op naar co-headliner Wilco. Een strakke show, waar Jeff Tweedy zijn gitaar meer liet spreken dan zichzelf. Je zag de fans smullen van de eerste tot de laatste noot. Helaas besloten vele anderen dat het Wilco-slot de ideale gelegenheid was om zich te wagen aan één van de lange wachtrijen aan de eetkraampjes of gezellig bij te praten. De band mest het vooral hebben van de hits. Nummers al ‘Jesus, Etc.’, ‘Via Chicago’ en ‘Outtasite’ kregen vooral meteen de handjes op elkaar (of in de lucht). Wilco was de afkoeling die iedereen nodig had voor The National het podium beklom.

Festivalverslag Live /s Live 2022: dag #1 met The National

De mannen van The National weten hoe je een set moet beginnen. Nog beter: hoe je verschroeiend aan een set moet beginnen. Het trio ‘Bloodbuzz Ohio’, ‘Don’t Swallow The Cap’ en ‘Mistaken For Strangers’ deed ons watertanden naar meer! En dat kregen we ook, in de vorm van twee nieuwe nummers: ‘Ice Machines’ en ‘Tropic Morning News’, dat ons deed verlangen naar die nieuwe plaat, die begin 2023 zou verschijnen.

Tijd om even op adem te komen was er ook, met ‘I Need My Girl, ‘Slow Show’ en het recenter ‘Light Years’. Om vervolgens te knallen met ‘Fake Empire’. De frontman koos ervoor om het publiek niet in te duiken tijdens ‘Mr. November’ of ‘Terrible Love’. In het verleden bleek was dit elke keer een klein hoogtepuntje uit hun show, maar niet in Zeebrugge, waar we een uitgebreide versie kregen van het bloedmooie ‘About Today’.

De flessen wijn heeft Berninger ondertussen achterwege gelaten. De intensiteit waarmee hij zijn nummers brengt gelukkig niet. Het werd een nuchtere show, die bol stond van de hits en energie. Een show voor de fans, die nog verliefder geworden zijn op de band dan ooit tevoren.

Het werd een zonovergoten eerste dag van Live /s Live, waar de muzikale hoogtepunten even talrijk aanwezig waren als de foodtrucks. De sets soms even lang als de wachtrijen. Maar het concept en de beleving klopte als een bus tijdens deze eerste editie van het festival. We kijken alvast uit naar Live /s Live 2023! Een vaste afspraak in onze festivalagenda.