fbpx

Festivalverslag Dour 2019: dag #4

Nadat we ontwaakten met de teleurstellende headlineshow van Rae Sremmurd in onze gedachten, moest we snel de knop omdraaien en opnieuw ons naar de festivalweide voor dag 4 van Dour 2019 begeven, samen met 50.000 andere feestvierders. De eerste die de spits mocht afbijten op het grote hoofdpodium was MNNQNS (****). De Franse band stond (onverdiend) voor een halfleeg podium. Met een strakke set en veel energie gaf het viertal het beste van zichzelf. Een leuke opwarmer!

Nog iemand die ons meteen wist te overtuigen was de Amerikaanse rapper BLVC SVND (*****)  met z’n emorap en destructieve flow. Donkere teksten, metalinvloeden en een zelfverzekerde Big Grain was precies net wat Dour nodig had. We kregen de ene moshpit na de andere te zien en bleven op het einde van de set uitgeteld op de stoffige vloer achter.

Zaterdag kleurde La Salle Polyvalente gitzwart en werden de zware gitaren in de spotlights gezet. De andere bands die na Vonnis (****) speelden konden van geluk spreken dat de tent niet helemaal werd afgebroken. Dat de band graag keet schopt wisten we al, maar met zoveel geweldige chaos hadden we niet gerekend. Een nogal rommelige start werd ruimschoots rechtgetrokken na een kleine tien minuten en kon er volop genoten worden van frontman Ruben. Ook al was de zang moeilijk te verstaan stond de instrumentatie er als een huis en zorgden de vele breakdowns voor knikkende hoofden. Vonnis schudde Dour meteen wakker en was de start die velen nodig hadden.

Tijd om naar The last Arena te trekken voor Metronomy (***). De Britse indieband wisselde oud en nieuw materiaal lustig af en er ontstond zowaar een klein dansfeest. We benadrukken ‘klein’, want die gezellige sfeer had duidelijk niet zijn weg gevonden naar de meerderheid van het publiek. We zagen niets verrassends, maar wel een leuke show.

De ‘King of Grime’ was in het land! Skepta (****) dacht even de koning te zijn, maar voor ons blijft Stormzy nog even op nummer één. Het duurde even voor iedereen alert was en het eerste feestgedruis losbarstte. Met ‘What Do You Mean?’ kreeg de weide een eerste hit te horen en toen was Skepta-circus vertrokken, onder leiding van prikkelende marihuanawalmen. Hoogtepunt was ongetwijfeld ‘Greaze Mode’, althans, dat dachten we. Afsluiten deed deze baas met ‘Shotdown’, wat de hele wei liet ontploffen. Alleen daarvoor al, krijgt hij een extra ster!