fbpx

Festivalverslag Best Kept Secret 2023: dag 2

Meer dan ooit was Best Kept Secret de oase van diepe geheimen en muzikale verrassingen. De editie van 2023 zal de geschiedenisboeken ingaan als de stoffigste van allemaal. Maar gelukkig zat er geen zand in de goed geoliede machine die BKS is. Want Best Kept Secret beleefde (alweer) een topeditie. Artiesten die onder de kreunende hitte toch alles uit de kast haalden, tilden het zaterdagprogramma naar een hoger niveau.

Festivalverslag Best Kept Secret 2023: dag 2

Wie zijn dansbenen gespaard had bij The Chemical Brothers, werd de dag erna beloond met enkele vroege hoogtepunten. STONE mocht The Secret opwarmen, alsof het er nog heter aan toe moest gaan bij een temperatuur van dertig graden. Zichtbaar kreunend onder de hitte wist de band toch te overtuigen in het half uurtje dat ze op de planken stonden, met als hoogtepuntje de hit ‘Money’. De eerste moshpit van de dag was een feit. Benieuwd hoe de mannen van Liverpool het er van af brengen binnenkort op Rock Werchter.

Het eerste hoogtepuntje staat op naam van Black Country, New Road. Zij mochten in de stoomoven van Best Kept Secret spelen, de TWO tent. Een muisstille stoomoven. Want de magistrale muziek van het zes-tal wist iedereen te betoveren, ook een groot deel van het publiek dat buiten ging schuilen in de schaduw van de bomen. Frontman Isaac Wood verliet net voor de release van het tweede album de band, maar sterke muzikanten overleven dat. En het zestal kwam er alleen maar sterker uit. Hun kwetsbare stemmen en mix van verschillende genres werd onder zeer luid applaus onthaald.

Een uurtje later mocht Dope Lemon de TWO doen zwichten. De mannelijke helft van het duo Angus & Julia Stone doet het voortaan solo. En met zwarte hoed. Niet evident in die stoomoven. Zijn laidback sfeermuziek paste perfect bij deze zonnige stranddag. De soulvolle grooves, krachtige beats en spacey synthesizers vlogen ons op de oren. Niet alleen met zijn mondharmonica en gitaarspel wist hij te overtuigen, maar ook met een mooi gebalanceerde set -die opbouwde naar een uitbundig einde- won hij vele zieltjes. Wie zaterdag 1 juli afzakt naar Rock Werchter, stopt s’ avonds best even aan de KluB C.

Op het hoofdpodium ONE was het tijd voor Two Door Cinema Club. De gitaarband blijft na al die jaren nog steeds teren op de enkele hitjes uit hun beginjaren en dat was ook zichtbaar op Best Kept Secret. Na een veelbelovend begin met ‘This is the Life’,  ‘I Can Talk’ en ‘Are We Ready’ verloor de set aan tempo. Ook het publiek verloor interesse in de indie-poppers en zocht afkoeling in meer. We zagen enkele opflakkeringen tijdens ‘Undercover Martyn’, ‘Sun’ en afsluiter ‘Something Good Can Work’. Meer zat er niet in. Een leuk tussendoortje, een fris briesje dat maar een kort duurde.

Festivalverslag Best Kept Secret 2023: dag 2

Je hebt jonge vaders met een slaapgebrek en Young Fathers met een overvloed aan energie. Het was die laatste die de TWO in vuur en vlam zette. Met hun combinatie van elektro-punk, hiphop en rock lieten ze de tent, inclusief publiek, meermaals ontploffen. Dat is straf, heel straf bij temperaturen van dertig graden. Vanaf het begin met openingstrack ‘Queen is dead’ was het dansen geblazen. Andere hoogtepunten in de set waren ongetwijfeld ‘Get Up’, ‘Geronimo’, ‘I Saw’, ‘Shame’ en afsluiter ‘Toy’. Het trio tekende voor dé show van BKS23.

Wie op de grootste opkomst kon rekenen, was Goldband. Een massa van jewelste stond paraat om het trio uit Scheveningen te aanschouwen. Eerlijk, we hebben Goldband al beter shows weten geven dan wat we zaterdag te zien kregen. Maar hun concept is simpel en werkt altijd. Pompende beats, humor en iedereen laten meekwelen. Het werkt keer op keer. Ook op het strand van Best Kept Secret. De entertainers lieten iedereen knielen tijdens ‘Witte Was’ en tekenden voor de grootste sit-down van het weekend. Met enkele zandstormen tot gevolg. Geen kat die hierom maalde en iedereen danste lustig voort op beats als ‘Noodgeval’, ‘Psycho’, ‘Mijn Stad’ en ‘Dit is voor jou’. Dansen tot het eind. Tot de laatste zweetdruppel. Alweer een geslaagde missie voor de mannen van Goldband.

Helaas, geen hoofdpodium voor Interpol. Wel een tot in de nok gevulde TWO voor de New Yorkse rockers. Al bij opkomst van de band zagen we dat het goed zat, want frontman Paul Banks verscheen met een brede glimlachje op de stage. Met intensiteit en vakmanschap begonnen ze de set met ‘Untitled’ en ‘Obstacle 1’ . Ergens in het midden dook ‘Evil’ op, wat -uiteraard- enthousiast onthaald werd door jong en oud. Interpol is klaar voor het grotere werk op Rock Werchter, waar ze op zaterdag 1 juli op de Main Stage staan. Hilvarenbeek bedankt de band en de band bedankte Hilvarenbeek met slotnummer ‘Slow Hands’.

De headliner van zaterdag was niemand minder dan onze Max Colombie. Met een bontjas op de rug begon de frontman van Oscar & The Wolf aan zijn veroveringstocht. ‘Warrior’ zorgde voor een eerste meezingmoment. Een meezingmoment dat bijna 90 minuten lang bleef duren, mede dankzij de grote Belgische aanhang in het publiek. Stilstaan was niet toegestaan, en al zeker niet tijdens ‘You’re Mine‘, ‘Undress’, ‘Fever‘ en ‘Nostalgic Bitch‘.

De wandelende discobal -Max Colombie droeg een glitterpak met handschoenen- liet iedereen uit zijn glimmende handen eten. Oscar and the Wolf waande zich even koning van de Beekse Bergen. Afsluiten met een mash-up van ‘Princess’ en ‘Starboy’ van The Weekend bleek een schot in de roos te zijn. De locatie, de muziek, de sfeer en het publiek. Het plaatje klopte volledig. Critici kregen ongelijk, deze headline spot was dik verdiend.

Best Kept Secret keert terug in 2024 en viert dan z’n 10de verjaardag. Het festival zal opnieuw plaatsvinden begin juni, op 7, 8 en 9 juni 2024. Een verjaardagseditie die niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Daar kan jij al bij zijn, want woensdag 14 juni om 12u start de pre-sale voor BKS24 via de website.