fbpx

Dit verwachten we voor Graspop Metal Meeting 2016

GMM GraspopHet is nog een hele tijd wachten voor Graspop Metal Meeting 2016. De 21ste editie zal doorgaan op 17, 18 en 19 juni met natuurlijk een Belgisch opwarmertje op donderdag 16 juni. Het festival blijft dus een week eerder op de agenda staan. Zo maakt de organisatie meer kans om topbands naar Dessel te halen, want veel buitenlandse groepen sluiten hun Europese tournee immers half juni al af. We kijken even vooruit en laten je wegdromen bij al deze mogelijke headliners en topbands die kans maken op een plekje op de affiche van Graspop Metal Meeting 2016.

MetallicaEerst en vooral zijn er bands die de laatste jaren telkens vaak genoemd worden: Metallica, Rammstein en AC/DC. Deze bands zijn helaas te duur en kiezen liever voor festivals à la Rock Werchter en Pinkpop of palmen liever zelf de hele weide in zoals AC/DC met hun Rock Or Bust Tour. Helemaal zeker zijn we natuurlijk nooit, maar het zou ons straf lijken… tenzij Graspop diep in de geldbuidel tast. Ook Motörhead moeten we helaas afschrijven: Lemmy is te ziek en fysiek helemaal op. Optreden zal komende zomer dus heel moeilijk worden voor deze held.

Iron MaidenIron Maiden: Al 7(!) keer headliner op Graspop en daarbovenop in blijde verwachting van een nieuw album. Voor de eerste keer in de lange carrière van Iron Maiden telden we meer dan vijf jaar tussen twee studio albums. Na hun laatste ‘The Final Frontier’ ligt nu de opvolger ‘The Book of Souls’ nog maar net in de rekken. Met een nieuwe persoonlijke jumbo jet worden ze verwacht in Europa, ergens tussen mei en augustus. Rock Werchter is ook een optie, maar we verwachten, samen met de fans, dat de band van Steve Harris toch voor een achtste keer in Dessel zal staan. En jawel, de legendarische band zakt af naar Graspop en zal het festival afsluiten om zondag 19 juni 2016!

1280x720Black Sabbath: Dat Ozzy zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, is een half mirakel. Dat ze samen in 2016 nog een afscheidstour doen, maakt dat mirakel compleet. ‘The End’ is dan ook een gepaste naam om afscheid te nemen van hun publiek. Op vrijdag 17 juni speelt Black Sabbath hun laatste optreden in de Benelux op Graspop Metal Meeting 2016!

Megadeth: De band van Dave Mustaine heeft vorig jaar hun tournee deels moeten afzeggen door het overlijden van de broer van bassist David Ellefson. Met een nieuw album op komst plaatsen we ze echter bovenaan het geruchtenlijstje.

Twisted Sister: Ze plannen in 2016 een afscheidstournee en daar mag Graspop dus niet op ontbreken. Na sub headliner in 2012 en headliner in 2013, mogen ze dat laatste nog eens overdoen in Dessel. Ze bevestigden voor zondag 19 juni.

SlayerSlayer: De keizers van Graspop met maar liefst acht edities op hun palmares. Met een gloednieuwe plaat in het vooruitzicht mogen ze zeker niet ontbreken op Graspop Metal Meeting 2016. Smeer alvast die stembanden en schreeuw mee!

Anthrax: Nog een band van de ‘Big Four’. Ook al zijn ze minder aanwezig geweest dan bovenstaande, met 5 edities op de teller moeten ze niet onderdoen. Ook zij zijn een nieuwe plaat aan het opnemen en die willen we graag volgend jaar live horen op de Desselse festivalweide.

Sabaton: Ook deze zware jongens waren al 5 keer aanwezig op Graspop en hebben ruimte vrij in hun agenda van 2016. Elke keer weer stonden ze een plekje hoger op de affiche tot ze in 2014 eindelijk mochten headlinen op Main Stage 2. Een band van de nieuwe generatie, mét een sterke live reputatie, mag dus zeker niet ontbreken op de komende editie.

Volbeat_TKO8891-610x425Volbeat: In november duiken ze weer samen de studio in. Maar Volbeat is een band die de laatste jaren probeert een breder publiek aan te spreken, dus maken de andere grote festivals ook meteen een kans om hen te strikken. Na 4 passages komt er ook een vijfde aan. De band zakt af naar Graspop op zaterdag 18 juni als headliner!

Nightwish: De Finse symfonische heavy metalband met de Nederlandse zangeres Floor Jansen presenteert een nieuwe plaat op 27 maart 2016. Dit valt samen met hun 20ste verjaardag en dan mag zo’n feestje op Graspop natuurlijk niet ontbreken.

Disturbed: In 2011 moeten ze helaas afzeggen en sindsdien hebben ze niets meer van hen laten horen. Komen ze vijf jaar later alsnog iets goed maken? Sinds 21 augustus ligt ‘Immortalized’ in de rekken en die mogen ze zeker meenemen naar België, als dat past in hun tourschema.

EN_00988337_0016Tot slot heb je zo van die headliners waarbij het elk jaar koffiedik kijken is. Onze jokers voor Graspop Metal Meeting 2016 zijn Tool en Guns & Roses. Die eerste staat elk jaar op de wishlist van bijzonder veel Graspoppers en dat is ook dit jaar niet anders. Zeker ben je nooit met Tool, maar er zou een nieuw album aankomen, al lijken ze daar weer hun tijd voor te nemen.

Guns & Roses zou volgens de roddelpers dan weer in originele formatie terug bij elkaar komen. De band van Axl Rose kende een woelige periode, maar ze beloven alvast een nieuw album en grootse plannen voor 2016. Of Graspop Metal Meeting 2016 in die plannen past blijft onduidelijk, maar de kans bestaat wel.

Overige kleppers

Wat overblijft zijn nog enkele kleppers die een nieuw album hebben uitgebracht of dat zeker van plan zijn in 2016, al dan niet gekoppeld met een festivaltour: Accept, Alice In Chains, Amon AmarthAnnihilator, Anvil, Armored Saint, Caliban, Children Of Bodom, Def Leppard, Deftones, Dimmu Borgir, Doro, Dream Theater, Exciter, Fear Factory Flotsam & Jetsam, Ghost, Gojira, Helmet, Killswitch Engage, Kreator, Machine Head, Manowar, Meshuggah, Paradise Lost, Rob Zombie, Pentagram, Pist On, Primal Fear, P.O.D, Queensrÿche, Savatage, Saxon, Sepultura, Soulfly, Soundgarden, Stone Sour, Trivium, Venom, Viking, Whitesnake, W.A.S.P, Y&T en My Dying Bride met nu al 9 GMM’s op de teller.

dimmu-borgir-BOA2012-ROK13Neen, het is nog niet gedaan! Tijd om terug even op adem te komen van al dat gitaargeweld. Hier is het volgende lijstje van bands die met nieuw materiaal naar buiten komen: Adept, All Shall Perish, Apocalyptica, Atreyu, Battlecross, Between The Buried And Me, Black Star Riders, Blind Guardian, Carach Angren, Circle II Circle, Coal Chamber, Corrosion Of Conformity, Danzig, Dark Tranquillity, Death Angel, Enslaved, Gloryhammer, Graveyard, Kylesa, Huntress, Immolation, King Diamond, Leaves Eyes, Moonspell, Morbid Angel, Napalm Death, Of Mice & Men, Prong, Raven, Rhapsody Of Fire, Rotting Christ, Satyricon, Seven Witches, Sirenia, Six Feet Under, Soilwork, Symphony X, Testament, Textures, The Black Dahlia Murder, The Sword, U.D.O, Veil Of Maya en Atrophy die na 25 jaar elkaar weer gevonden hebben.

De laatste jaren is de grens tussen Groezrock en Graspop zeer fijn geworden. Dus botsen we op bands die op beide kunnen staan. We denken aan Asking Alexandria, August Burns Red, Bring Me The Horizon, Bullet For My Valentine, Hatebreed, Suicidal Tendencies, The Devil Wears Prada, The Dillinger Escape Plan, Thy Art Is Murder en While She Sleeps.

Maar er zijn ook bands die hun debuut kunnen maken op de Desselse weide: Acid Reign, Before The Mourning, Born Of Osiris, Callejon, Deafheaven, Dr Sin, Ex Deo, Finsterforst, Fleshgod Apocalypse, Gorgoroth, Graveworm, Hate Eternal, Kamelot, Lost Soul, Nightrage, NonExist, Praying Mantis, Skyforger, Stormwitch, Swallow The Sun, Tesseract, Vicious Rumors en zoveel meer. 

België boven

DBNatuurlijk mogen we ook de bands uit eigen land niet vergeten! After All. Agathocles. Ancient Rites. Animal Version. Arkangel. Atmosphere. BEAR. Black Swarm. Bliksem. Bloodwraith. Caldera. Crimson Falls. Desert Drones. Diablo Blvd. Enthroned. Iron Mask. Knives To A Gunfight. Leave Scars. Leng Tch’e. Magic Kingdom. Morda. Ostrogoth. Panopticum. Powerstroke. San Diablo. Saille. Spoil Engine. Southern Voodoo. Steak Number Eight. Temptation For The Weak. Thurisaz. Toxic Shock. Valkyre. Your Highness. Zero Gravity en altijd klaar voor een stevige after party, Goe Vur In Den Otto.

Maar deze lijst namen beperkt zich niet tot enkel Graspop Metal Meeting 2016. Naast FortaRock en Groezrock haalt ook de Lokerse Feesten elk jaar uit met een metaldag. Pukkelpop moet ook elk jaar opnieuw The Shelter zien te vullen. In ieder geval kunnen we wel zeggen dat 2016 een mooi jaar gaat worden voor alle liefhebbers van de harde gitaren.

Graspop Metal Meeting 2022 Tickets