fbpx

Het grote Dour 2018 verslag: festivaldag #5

In samenwerking met enkele leuke Dansende Beren trok 99Festivals richting de festivalweide van Dour. De 10 meest opvallende concerten per dag kan je hier nog eens opnieuw beleven.

 

Elk, maar dan ook elk groot Belgisch festival heeft Equal Idiots (★★★★) al mogen ontvangen behalve Dour, maar daar kwam gisteren verandering in. Veel jong volk was naar de Caverne afgezakt om het vrolijke Kempense duo aan het werk te zien en de vroege vogels kregen gelijk. We kregen een uiterst dynamische set met enkele lichte technische problemen die we al snel zullen vergeten.

Hun set werd één van de warmste van deze editie, wat wellicht ook met de 33 graden te maken had. In ieder geval: Thibault en Pieter hebben alweer een festival aan flarden gespeeld.

Ook in La Petite Maison werd de WK-overwinning getoond en dat zorgde ervoor dat Polo & Pan (★★★) iets later dan gepland moesten starten. Niet dat het hen stoorde, hun land werd immers wereldkampioen en dat moest gevierd worden. Paul & Alexander trokken het feestje iets trager op gang waardoor het even duurde vooraleer de eerste dansbeentjes opnieuw gebruikt werden. Het Franse electro-duo gebruikte hoofdzakelijk nummers uit hun recentste worp Caravelle waarvan “Canopée” het luidst werd ontvangen. Wie echt helemaal uit zijn bol wilde gaan, werd helaas vaak teleurgesteld, maar dat betekent niet dat de sfeer er niet in zat.

Rex Orange County (★★★) is een Brit van slechts 20 jaar met het gigantisch talent om heel muzikale nummers te maken. Rex is een voorloper op zijn leeftijdsgenoten, een natuurtalent.

Hij heeft al samenwerkingen met onder andere Tyler, the Creator en Randy Newman, en hij heeft het potentieel van beide artiesten samen.

Vooral “Apricot Princesse”, “Loving is easy” en “Sunflower” worden met veel applaus ontvangen. Dit optreden is nog niet genoeg, maar wel al veelbelovend om ooit de indie/alternative hiphop wereld te veroveren.

Wie aan Techno denkt, denkt snel aan de Fuse in Brussel waar Belgische en internationale dj’s op de zotste technofeestjes draaien. Eén van hen is Amelie Lens (★★★★★). De in Vilvoorde geboren DJ behoort inmiddels tot de wereldtop en speelt op de grootste feestjes ter aarde.

Een set op Dour hoort bijna automatisch in haar tourschema en zo stond ze ook dit jaar weer in de Elektropedia Balzaal. Ze bracht een uitmuntende DJ set waarbij de beats uit de boxen knalde en de bassen door je lijf gierden. Naast Charlotte De Witte is ze de grand dame van de techno en terecht kunnen we nog maar eens vaststellen na haar show.

Lang was STIKSTOF (★★) enkel groot in de Brusselse scène, maar anno 2018 spelen ze voor steeds grotere publieken. Het drietal bracht dit jaar zijn derde album Overlast uit, maar wist hiermee op Dour niet helemaal uit te pakken. De show kreeg vooral de grote fans mee, maar wie het werk niet al te goed kende, stond vanachter verveeld te kijken. Lag het misschien aan de micro’s die zo slecht gemixed waren dat je niets van de sappige en interessante teksten kon verstaan? Wellicht, want in de AB braken ze het kot nog af! Stikstof bleef door de ietwat slome sfeer en de slechte mix wat achter de verwachtingen, maar de visuals waren wel fantastisch.

Jarenlang genoot Beth Ditto (★★★★) met haar band Gossip overal ter wereld faam, maar nu wil ze solo harten sneller doen slaan en dat deed ze op Dour met gemak. Er zijn weinig tot geen zangeressen op deze editie van Dour die het stemgeluid van Ditto kunnen evenaren. Het nieuwe werk werd slim tussen Gossip klassiekers zoals “Love Long Distance” gepland en kon zo op een redelijk groot enthousiasme rekenen. Aan flauwe mopjes oftewel ‘mauvaise blague’, zoals ze het zelf zegt, overigens geen gebrek. Beth Ditto is een echte powerlady die alles en iedereen met haar presence en vooral onevenaarbare stem overklast. Met de Gossip megahit “Heavy Cross” sloot de dijk van een dame explosief af. The leading lady van Dour 2018 wat ons betreft.

Lomepal (★★★★) is een 26-jarige artiest uit Parijs die als sinds 2009 muziek maakt. Hij weet dat hij populair is in het Franstalige gedeelte van België, en maakt daar gretig gebruik van door het publiek te betrekken in zijn performance.

“Yeux disent”, en “Tout lâcher” zijn leuke nummers waarbij een volledig publiek meteen in beweging komt. Lomepal creëert zijn eigen flow door een goede opbouw van nummers. Slimme zet, want voor de rest beschikt hij over genoeg talent om een uitstekend optreden te brengen.

De eer om de Mainstage af te sluiten was dit jaar weggelegd voor Tyler, the Creator (★★★★★). De Amerikaan was de eerste artiest die door het festival aangekondigd werd, ergens in januari, en was ook één van de absolute headliners.

De verwachtingen waren hoog gespannen, maar de 27-jarige rapper lost ze allemaal in. Zijn gelaatsuitdrukkingen, explosiviteit, dansmoves en grove stem zijn slechts een fractie van zijn kunnen. Toch is dit al vaak genoeg om het publiek uit zijn dak te laten gaan. Om van zijn muzikale genialiteit nog niet te spreken.

Een groot deel van Tylers optreden bestaat uit rustige nummers zoals “Boredom” en “911/mr Lonely”, die elkaar afwisselen door samples, of door nieuwe introducties die niet in het album verwerkt zitten, maar er wel perfect bijpassen. Dit zorgt voor een unieke beleving, want geen enkel lied is live hetzelfde als op het album. Ook de feestnummers zijn niet bij te houden; “Deathcamp”, het nieuwe “Okra” en “Who dat boy” met A$ap Rocky volgen elkaar op. De rapper houdt er een vlotte flow en gekke teksten op na, die voor een spektakelstuk zorgen op de Last Arena.

Scandinavische popmuziek staat nog steeds garant voor enorme kwaliteit en daar wou de Deense zangeres MØ (★★★) nog eens iedereen van overtuigen. Gekleed als een schoolmeisje veerde ze in het rond en gaf ze er een lap op, maar aanvankelijk kwam het niet helemaal over. Gelukkig heeft ze genoeg hits en leuke deuntjes om de spanning er wat in te houden, maar het bleef wachten op die ene gigantische hit. Op het einde van de set was het dan eindelijk tijd voor haar Major Lazer-samenwerking “Lean On”, hetgeen waarvoor iedereen kwam. Het werd meteen één van de grootste meezing momenten van deze editie en bevestigde het feit dat MØ een grote massa mensen kan doen bewegen.