fbpx

Festivalverslag Sziget 2018 dag #1

Ver, heel ver van hier ligt een sprookjeswereld. Een week per jaar wordt een rustig eiland in de Donau omgetoverd tot een draaikolk aan dansende mensen en dat zal Boedapest geweten hebben. Sziget Festival staat garant voor goede namen, een leuke sfeer en een goed feestje.

Gisteren werd het festival officieel op gang getrapt en dat zorgde voor een volksverhuizing van jewelste. Tentjes opzetten in helse temperaturen, zo weet je dat het zomer is. Gelukkig biedt het eiland schaduw genoeg om daarna bij een frisse pint of eender wat anders dat je wilt even uit te kunnen blazen.

© Toon Miermans

Op de kleinere podia was het festival al eventjes bezig, maar Clean Bandit kreeg de eer om de main stage af te trappen. Met heel veel goesting kregen ze een uitgelaten meute voor de eerste keer al stevig aan het dansen. Drie zangeressen met elk een dijk van een stem wisselden mekaar af en bespeelden het publiek als een marionet. Afsluiten deden ze uiteraard met “Rather Be”.

Niet veel later mocht Stormzy zich uitleven. Een leuke intro van de DJ, waarin “Man’s Not Hot” afgespeeld werd (een nummer dat geschreven is om met het muziekgenre waar Stormzy deel van uitmaakt te lachen), warmde het publiek op. Niet veel later waanden alle Belgen zich op de grote markt in Brussel, want de indrukwekkende rapper heeft toch aardig wat weg van Romelu Lukaku. Stevige beats en enkele gekende nummers zorgden voor de eerste moshpits.

© Toon Miermans

Na Stormzy besloten we om eens op muzikale ontdekking te gaan. Na een mooie wandeling tussen eetkraampjes, randanimatie en chillzones door, werd onze aandacht werd getrokken door Peter Matko. Een DJ die op een prachtig podium wat beats stond te draaien. Het Colloseum is volledig gebouwd uit paletten en oogt echt indrukwekkend. De perfecte setting voor een goede feestje.

© Toon Miermans

Met licht vermoeide dansbeentjes trokken we dan naar Lykke Li. Een vrouw met een betoverende stem en een hit van jewelste. Ze speelde een zwoele, sexy set, maar had toch vooral moeite om het publiek mee te krijgen. Heel wat volk stond te wachten op “I Follow Rivers” of al op King Kendrick.

Die laatst genoemde had de eer en het genoegen om de main stage op deze eerste festivaldag af te sluiten. Een uur te laat betrad hij eindelijk het podium en zonder boe, ba of een woordje uitleg ging hij van start. Ondanks de op zich goede set vol van hits zoals “HUMBLE.”, “King Kunta” en “All The Stars”, had je toch het gevoel dat hij het niet helemaal goed had gemaakt naar het publiek toe en dat er een vreemd sfeertje in de lucht hing. Hopelijk maakt hij deze fout niet opnieuw als hij op Pukkelpop speelt.

Om de avond in stijl af te sluiten, trokken we terug naar het Colloseum om Tiga aan het werk te zien. Heel veel volk leek hetzelfde idee te hebben en dat zorgde voor een behoorlijke drukte in de arena. Zijn hit “Sunglasses At Night” was nog nooit zo toepasselijk, wat zouden al die mensen toch te verbergen hebben in hun ogen.

Moe, maar voldaan kropen we ons tentje in om er de komende dagen terug in te kunnen vliegen. Nu hopen dat dat tentje morgenvroeg niet in de zon staat.

De verslagen voor Sziget Festival 2018 zijn een samenwerking met Dansende Beren.