fbpx

Festivalverslag Best Kept Secret 2019: dag #3

Afgelopen weekend waren we te vinden op een zonovergoten Best Kept Secret 2019! Onze jaarlijkse strandvakantie, waar we op ontdekkingstocht gaan naar jonge talentvolle artiesten en ons indie-zieltje uitleven op gevestigde waarden. Op vrijdag en zaterdag ontpopten Bon Iver, Sports Team, Kraftwerk, Aldous Harding, Death Grips en Mac DeMarco zich tot de grote publiekslievelingen.

Zondag trokken we van leer met Big Thief (*****), waar frontvrouw Adrianne Lenker ons overdonderde met haar breekbare stem en vettige gitaarsolo’s. Eerlijk, wij waren al verkocht nog voor het eerste nummer begon en de bandleden elkaar innig knuffelden voor ze aan hun set begonnen. Als enkele minuten later de drummer ook nog een vogelfluitje bovenhaalt, waren we zeker overtuigd: dit wordt iets speciaals!

Gebrul werd afgewisseld met ingetogen nummers, allemaal tot in de perfectie uitgevoerd. Een eerlijk en puur schouwspel en na afloop bevonden we ons in de zevende indiehemel. Ongetwijfeld één van de hoogtepunten van deze editie.

Samen met een groot deel van de Belgische bezoekers begaven we ons naar FIVE waar Whispering Sons (****) speelde. Volledig in het wit loodste frontvrouw Fenne ons door de donkere tunnel van postpunk die zij en haar mannen ons voorschotelden. Stilstaan was geen optie, de tent verlaten evenmin. Na een dreigende en intense set, lijkt nu ook Nederland volledig overtuigd te zijn van onze Belgische trots.

“Hello, my fifteen friends!”, zei Liz Phair (**) toen ze verscheen op het podium met een zonnebril die groter leek dan de opkomst voor haar show op de Main Stage. Logisch ook, als je weet dat duizenden met hun voetjes in het frisse water stonden af te koelen. Haar songs hielden stand, onze aandacht niet.

De prijs voor ‘Knaller van een set’ gaat ongetwijfeld naar The Raconteurs (*****). Jack White had er zin in, zoveel was duidelijk. In Brussel is de Cirque Royal nog steeds aan het bekomen van hun passage en ook op Best Kept Secret was het naar adem happen.

De wisselwerking tussen beide frontmannen White en Benson is wat de band zo krachtig, apart en onvoorspelbaar maakt. Afsluiten deden ze met ‘Many Shades of Black’, ‘Broken Boy Soldier’ en ‘Steady As She Goes’. Jack keurde glimlachend het BKS-publiek goed, dat uit zijn hand at en uit volle borst brulde “Are you steady now?”. Wij zijn nog steeds onze sokken aan het zoeken.

Pop, pop en nog eens pop! Bij haar aankondiging schoten heel wat wenkbrauwen all richtingen uit, maar op het hoofdpodium bewees Carly Rae Jepsen (***) dat er wel degelijk plaats is voor popmuziek op een indiefestival als BKS. Het was trouwens haar eerste optreden ooit op Nederlandse bodem en daar was een fan vooraan – tot tranens toe – heel erg blij mee.

Vooraan troffen we ook een massa dansende mensen aan die onder een gigantische discobal hun beste dansmoves bovenhaalden. Middenin de set kregen we al hits voorgeschoteld als ‘Call Me Maybe’ en ‘I Really Like You’. Best Kept Secret really really really likes Carly. De weergoden vonden het dan wel welletjes en velen trokken vervolgens richting TWO, waar Interpol op hen wachtte.

© Ted Van Aanholt

Strak, donker en krachtig. Een oeroud recept dat al meer dan 20 jaar meegaat. Interpol (****) overtuigde, zonder boe of ba en zoals op elk goed Interpol-concert, was ook hier geen ruimte voor interactie met het publiek. Verrassend genoeg was er wel een grote discobal voorzien, wat het lichtspektakel nog intenser maakte. Het publiek omarmde ‘Evil’, ‘Leif Erikson’, ‘Obstacle 1’ en ‘The Rover’ en keerde voldaan huiswaarts.

© Jelmer De Haas

Wij bleven nog even, want we moesten nog enkele danspasjes kwijt op Christine and the Queens (****). Van voor naar achter, van links naar rechts, Chris dartelde over het podium, nam ons mee in haar verhaal en liet hier en daar een vuurpijl knallen. De Franse popkoningin opende met ‘Comme Si’, smeet er na een uurtje in de set een Bowie-cover (Heroes) tegenaan en zette haar beste beentje(s) voor. Een energieke slotshow die door de aanwezigen gesmaakt werd.

De strandvakantie is weer voorbij en de toon voor de rest van de festivalzomer is gezet. Tot op Best Kept Secret 2020, dat zal plaatsvinden op 12, 13 en 14 juni 2020.