fbpx

Festivalverslag Dranouter 2018: Hét gezelligste weekend van de festivalzomer

Afgelopen weekend stond het West-Vlaamse dorpje Dranouter weer compleet op zijn kop voor Festival Dranouter 2018. Het festival is een driedaags, groen- en kindvriendelijk folkfestival dat maar liefst 51.000 bezoekers mocht verwelkomen op hun 44e editie.

Vrijdag 3 augustus

De dag begon heerlijk met Gepetto & The Wales, een heerlijk band om de dag mee te beginnen. De band kwam er wat nieuw materiaal voorstellen, maar dat bleek een moeilijke drempel te zijn voor het publiek, dat liever de schaduw opzocht.

Bij Le Vent Du Nord zag je ineens veel jeugd tot leven komen. De eerste rijen waren bedekt met dansende jongeren, een erg leuk gezicht op een gemoedelijke vrijdagmiddag. Toen Stephanie Struijk (ook wel bekend als StevieAnn) aan haar set begon, konden we weer even genieten van deze rust die terugkeerde tijdens haar fijne country-achtige Nederlandstalige set.

Snel daarna begon de set van de jonge popster Angèle op de Main Stage. Hoewel de tent flink gevuld was tijdens haar show, stond het niet garant voor een uitgelaten sfeer. We zagen de talentvolle Brusselse al betere shows geven deze festivalzomer.

Portland liet iedereen even hemels wegdromen met een oerdegelijk concert net voor Intergalactic lovers zorgde voor hét hoogtepunt van de eerste festivaldag. Aan hits en enthousiasme geen gebrek bij Lara Chedraoui en co. Shewolf, Between The Lines en River lieten iedereen uit de bol gaan.

Jake Bugg sloot de avond op een gezellige manier af met hits als Ligtning Bolt en Broken. Hij had er duidelijk zin in, want er kon zelfs een cover van Neil Young af. Een meer dan prima afsluiter van deze eerste festivaldag.

Zaterdag 4 augustus

Op de tweede festivaldag waren er 16.000 mensen getuige van geniale optredens van Willem Vermandere, Frank Vander Linden en Hannelore Bedert. Het Nederlandse liet zegevierde op dag twee van Dranouter, maar vooral Belgische bands als Absynthe Minded en Selah Sue konden bekoren. Maar beginnen deden we met Les Négresses Vertes. Het was al snel duidelijk dat stilstaan geen optie was. Hun aanstekelijke mis van jazz, punk en balmuziek liet iedereen swingen.

Absynthe Minded is terug en dat kwamen ze duidelijk maken op Dranouter. De band klinkt steviger dan voorheen en ook de nieuwe nummers zien al goed ingeburgerd en slaan aan bij het publiek. Uiteraard zijn de oude pareltjes als My Heroics, part 1 en Envoi – wat voor een collectief kippenvel-moment zorgde – de hoogtepunten van de set.

Niemand kreeg genoeg van Selah Sue. Dat was de enige conclusie die we konden opmaken na haar passage. De Leuvense schone kreeg de tent volledig stil bij momenten. Alle hits passeerden de revue en net als op Couleur Café zijn we nog meer fan geworden van Selah Sue 2.0.

Afsluiten deden we met die gekke Eugene Hütz van Gogol Bordello. Gekker wordt het niet op een podium, helaas was er maar een halve tent getuige hiervan. Het publiek voor een uitzinnige sfeer en werd maar al te graag opgehitst door Eugene. Als het kon, braken ze de tent ook volledig af, want het ging er hevig aan toe.

Zondag 5 augustus

We begonnen de laatste festivaldag met ‘T Hof van Commerce, waar de tent van de Main Stage voller dan ooit stond. Deze Vlaamse hiphopers konden – terecht – op het meeste belangstelling rekenen tijdens dit Dranouter-weekend. Ze houden vast een hun succesformule en kregen het publiek moeiteloos mee.

Na een lekkere portie garnalenkroketten was het tijd voor de relaxte muziek van The Mavericks. Nostalgie ten top bij het horen van de oude country klassiekers. Helaas werd het geen optreden voor de geschiedenisboeken.

Dat kunnen we niet zeggen over het optreden van Passenger. Hij wist met veel humor en leuke praatjes zijn nummers goed te brengen en na een dik uurtje spelen weerklonk zijn grote hit Let Her Go over de festivalweide. Het publiek zong mee alsof ze hier al het hele weekend naar uitkeken.

Na het muzikale hoogstandje van Passenger sloot de Goran Bregovic af met een flinke portie feestmuziek. Het werd een gedroomde afsluiter van dit gezellige Dranouter-weekend.  We moeten er ook niet flauw over doen, Gas Gas was de kers op de taart van deze editie en het publiek danste uitzinnig mee. Niets dan blije gezichten op weg naar de uitgang van het festival.

Kortom, Dranouter 2018 was een weekend met volkse gezelligheid, familie, lekker eten en vooral heel veel dansen! Zonder twijfel het gezelligste weekend van deze festivalzomer.

Foto’s door Silke De Praitere, Wout De Taeye, Jenka Vandenbroucke en Anouck Ramaut

Festivalverslag Dranouter 2018