fbpx

Doek valt over Jazz Middelheim en Gent Jazz

Gent Jazz Festival 2019Helaas minder fijn festivalnieuws. De organisatie achter Jazz Middelheim en Gent Jazz moet de financiële boeken neerleggen. De VZW Jazz & Muziek heeft een zeer negatieve balans na jaren van financieel wanbeheer. Hierdoor komt waarschijnlijk een einde aan beide festivals.

Zeer jammer want Jazz Middelheim en Gent Jazz hadden een iconische plaats in ons festivallandschap.

Jazz Middelheim

HooverphonicJazz Middelheim vond jaarlijks in het midden van de maand augustus plaats in Park Den Brandt te Antwerpen. De oorspronkelijke locatie was het park Middelheim in Antwerpen, waar het festival zijn naam aan ontleent. Het festival waarop alle jazzstromingen aan bod kwamen richt zich niet alleen tot echte jazzliefhebbers, maar profileert zich ook als een breed cultureel familiefeest met een gemoedelijke sfeer.

Het festival werd in 1969 opgericht door onder meer Elias Gistelinck (1935-2005), die de jazzsectie van de toenmalige BRT leidde en met Jazzpanorama reeds verschillende concerten organiseerde. Begin jaren ’80 had het festival al eens financiële problemen met een afgelaste editie in 1982. De draagkracht van de openbare omroep was niet meer voldoende om elk jaar een groot festival te organiseren. Vanaf 1983 werd Jazz Middelheim herboren als een groots en uitbundig muziekfestival en een heel breed programma, van countryblues tot free jazz. De praktische organisatie van het festival was sinds 2008 in handen van VZW Jazz & Muziek in samenwerking met VRT.

Gent Jazz

Gent JazzGent Jazz was een meerdaags jazzfestival en vond plaats op de Bijlokesite in Gent. Het werd voor het eerst georganiseerd in 2002 als Blue Note Festival en vond toen nog plaats in het Gravensteen. Vanaf 2003 vond het festival jaarlijks plaats op De Bijloke en in 2008 veranderde de naam in Gent Jazz. Op het festival kwamen zowel internationale mainstream als avant-gardejazz aan bod. Tijdens de beginjaren viel het festival samen met de Gentse Feesten, maar viel de laatste jaren net voor de Gentse Feesten.