fbpx

Ook Jazz Middelheim keert terug in 2025

Ook Jazz Middelheim keert terug in 2025Na het faillissement van vzw Jazz & Muziek was Gent Jazz al gered, vandaag keert ook Jazz Middelheim officieel terug op de festivalkalender van 2025. De organisaties van Brosella en Paradise City slaan de handen in elkaar voor een nieuwe en ongetwijfeld ecologische toekomst van het festival. Afspraak van vrijdag 6 tot en met maandag 9 juni 2025 op de tradionele plek in het Antwerpse Park Den Brandt.

Trouwe fans merken dus meteen op dat het festival verhuist van augustus naar Pinksteren. De nieuwe organisatie kiest voor deze nieuwe data omdat er in deze periode meer Amerikaans bands toeren en goedkoper te boeken zijn. Het Pinksterweekend is ook minder druk op de festivalkalender en met Pinkstermaandag kunnen ze zonder zorgen 4 festivaldagen behouden.

Wie niet zo lang kan wachten, kan op zaterdagnamiddag 16 november terecht in Park Den Brandt voor een mini-editie. S ‘avonds trekt het festival de stad in om de Antwerpse jazzscène te ontdekken met concerten in een clubsetting. Die dag maken ze ook het programma voor Jazz Middelheim 2025 bekend.

Jazz Middelheim

HooverphonicJazz Middelheim vond jaarlijks in het midden van de maand augustus plaats in Park Den Brandt te Antwerpen. De oorspronkelijke locatie was het park Middelheim in Antwerpen, waar het festival zijn naam aan ontleent. Het festival waarop alle jazzstromingen aan bod kwamen richt zich niet alleen tot echte jazzliefhebbers, maar profileert zich ook als een breed cultureel familiefeest met een gemoedelijke sfeer.

Het festival werd in 1969 opgericht door onder meer Elias Gistelinck (1935-2005), die de jazzsectie van de toenmalige BRT leidde en met Jazzpanorama al verschillende concerten organiseerde. Begin jaren ’80 had het festival al eens financiële problemen met een afgelaste editie in 1982. De draagkracht van de openbare omroep was niet meer voldoende om elk jaar een groot festival te organiseren. Vanaf 1983 werd Jazz Middelheim herboren als een groots en uitbundig muziekfestival en een heel breed programma, van countryblues tot free jazz. De praktische organisatie van het festival was sinds 2008 in handen van VZW Jazz & Muziek in samenwerking met VRT.