fbpx

Campingtips

Campingtips met grote zakkenWe starten deze campingtips met grote zakken! Voor langere festivals is een trekrugzak het handigst. Verdeel het gewicht zo dat de zwaarste items zich laag in de rug, net boven de heupen bevinden. Daar voelt dit namelijk een pak minder zwaar aan en zo krijg je ook meer in je rugzak. Ben je niet van plan om een plaatsje op de camping te nemen of ga je naar een dagfestival? Een (kleine) rugzak is dan een haast onmisbaar item. Je kunt er namelijk allerlei belangrijke zaken in stoppen zoals: een poncho, zonnebrandcrème, zonnebril, pleisters, flesje water, …

Tent

Campingtips met tentenHet allerbelangrijkste op de camping is natuurlijk een tent. Wat ons betreft is de positie van je tent even belangrijk. Je zet je slaapplek het best op in het midden van de camping, aan een herkenbaar punt. Zo vind je je tent ‘s nachts in dronken toestand snel terug. Veel tenten lijken op elkaar dus zorg ervoor dat je je eigen tent gemakkelijker terugvindt door er een lintje of vlag aan te hangen. Vermijd plekken bij de ingang, hekken of toiletten, zo heb je minder kans op accidentjes of geurtjes van anderen.

Controleer je tent voor vertrek. Een tent die verkeerd is opgeplooid of op een donkere of vochtige plaats is opgeborgen kan al eens gaan stinken of vol hangen met schimmel. Misschien is dat meteen ook een goed moment om de tent te controleren op waterdichtheid? Vergeet zeker niet voldoende Tentharingen mee te nemen. Gebruik stevige maar niet te grote haringen, want meestal zijn hamers en ander gereedschap verboden.

De tent opzetten is makkelijker dan ze weer opbergen. Na enkele dagen festival en extra vermoeidheid kan dat zelfs bij een 2 seconds tent uitdraaien op een gevecht. Oefen op voorhand thuis en zorg ervoor dat je weet hoe de jouwe werkt. Na het festival zet je de tent thuis best weer even op.  Spoel hem goed af en laat hem drogen. Zo vermijd je bij het volgende festival vervelende geurtjes.

Rust

Campingtips rust

Niets zo aangenaam als fatsoenlijke kunnen zitten tijdens het eten of het gezellig maken in een kring van campingstoeltjes met je vrienden. Je benen en je voeten zullen je het hele festival door dankbaar zijn en dat sleurwerk van de eerste uren ben je meteen weer vergeten. Iemand in de groep kan ook een campingtafel meenemen. Het is veiliger om op te koken (waar dat toegestaan is), het weegt bijzonder weinig, het is gemakkelijk in te klappen en op te zetten en je zit meer op je gemak op de camping.

Kan je moeilijk de slaap vatten? Vergeet dan geen headset of oortjes om tot in de vroege uurtjes je favoriete podcast te beluisteren.

Ruim alles weer op wanneer je naar de festivalweide vertrekt, dan ben je er zeker van dat de spullen niet gestolen worden. Ook voor het slapengaan verstop je beter je spullen. Zo vermijd je dat andere festivalgangers in het voorbijgaan iets meenemen. Een hangslotje met cijfers of sleuteltje om je tent te sluiten schrikt op het eerste zicht inbrekers af, want ze moeten opvallender te werk gaan als ze binnen willen geraken. Het beschermt jou ook tegen dronken slaapwandelaars of anderen die wel te vinden zijn voor een grapje.

Slapen

Groezrock Camping 2019Een slaapmatje is voor de meeste festivalgangers goed genoeg. Om het minder hard te maken, kan je een stuk bubbelplastiek onder het matje leggen. Voor lange festivals is een luchtmatras of luchtbed geen overbodige luxe. Vergeet dan zeker je pompje niet! Sommige luchtmatrassen hebben een opblaasbaar kussen. Zo niet, kan je dit ook apart kopen. Het is alvast beter dan een zak of handdoek te gebruiken. Niets is echter zo goed als je eigen zachte kussen van thuis. Dit kan je bijvoorbeeld opbergen in je tentzak om plaats te besparen in je rugzak.

Een goede slaapzak is een must, het is comfortabel en gemakkelijk op te rollen. Ook al is het zomer, ’s nachts kan het verbazingwekkend fris worden. Een deken kan soelaas brengen. Niet alleen beschermt het je tegen de kou wanneer je slaapt, het is ook gezellig wanneer je ’s avonds op de camping nog even wilt chillen met je vrienden.

Eten & Drinken

Bij warm weer is het handig om je drank in een koele omgeving zoals een Frigobox of Frigozak te bewaren. Een tent die in de volle zon staat, warmt namelijk bijzonder snel op. Vries je drinken enkele dagen op voorhand in en plaats het in de noordkant van je buitentent of onder de tent. Dit zijn de koudste plaatsen. Enkele liters water in de buurt van je tent kunnen altijd van pas komen. Waterzakken of Jerrycans bestaan ook in opplooibare versies zodat je ze makkelijker kan opbergen wanneer ze leeg zijn.

festival bier beerOm wat geld uit te sparen, is het een goed idee om je eigen bier mee te brengen naar de camping (dat geldt trouwens ook voor frisdrank en water). Kleine campingtips: bier uit blik bewaart beter in de zon dan bier uit flessen. Bovendien zijn glazen flessen niet toegestaan. Mag het iets straffer? Op de meeste festivals moet je voor sterkedrank erg diep in de portefeuille tasten.

Bovendien wordt jouw favoriete borrel wellicht niet eens aangeboden. Breng daarom je eigen dranken mee in plastic flessen. Op de meeste campings is dat toegestaan wanneer je deze niet in glazen flessen meebrengt. Kies voor dranken die ook warm drinkbaar zijn of die je bij frisdrank kan gieten.

RW barVergeet geen Kauwgum of Muntjes, want met een frisse adem kom je een heel eind verder dan met een stinkbek. Koekjes, snoepjes en tussendoortjes zijn handig, maar vermijd chocolade. Zeker wanneer het warm is, zijn deze allesbehalve smakelijk. Voor de Jeroen Meus van de groep neem je best voeding uit blik of brik mee. Denk maar alles wat je kan opwarmen op een gasvuurtje, zoals Aiki noodles, pasta of balletjes in tomatensaus.

Let er echter wel op dat deze blikken een lipje hebben om open te trekken. Check bovendien of gasvuurtjes toegelaten zijn op de festivalcamping. Sommige organisaties zijn hierin onverbiddelijk.

Nog een must, bekers! Gewoon om uit te drinken. Hoe wil je anders al die drank mengen? We zitten dan wel op een wei, maar zijn nog niet helemaal beest geworden. We eten (de meeste zaken) ook netjes met mes en vork. “Te zwaar” is geen excuus, want van al deze zaken kan je plastic versies verkrijgen, net zoals dat ook het geval is voor borden en kommetjes.

Campingtips met RammsteinEchte kampeerders koken op een Gasbrander (Patroon met veiligheidsventiel). Het eten op de camping kan flink wat kosten, dus als je zelf graag kookt is dit een goede optie. Een alluminium gamel is ideaal. Je kan het eten hierin maken en er meteen uit eten. Vergeet zeker je aansteker niet wanneer je zelf wilt koken en berg na gebruik alles weer veilig op.

De ervaring leert ons dat we zelf nooit veel koken tijdens een festival. Steek het op dronkenschap of luiheid, maar het is heel gemakkelijk dat er zoveel eten wordt aangeboden op en naast de festivalweide. Het bespaart je bovendien gesleur en de afwas. Die tijd kan je volgens ons beter besteden op een festival.

Verveling?

Pukkelpop Campingtips PKPEen van de beste investeringen voor een festival is een degelijke partytent. Het biedt niet enkel bescherming tegen zon of regen, het zorgt ook voor een gemeenschappelijke ruimte voor vrienden te midden van de overvolle camping. Met een deck kaarten kan je de ochtend of avond doorbreken met kaartspelen, kansspelen, pokeren, goochelen, kaartenhuizen bouwen en natuurlijk duizend-en-één drankspelen.

MacGyver?

Chainsmokers 2020Of je nu een roker bent of niet, als je gasbrander geen zelfonsteking heeft, zal een aansteker zeker van pas komen. Je hebt het ook nodig om je festivalbandje toe te branden, zodat het niet kan uitrafelen.

Een zaklampje voor als het donker wordt is zeker een must. Wanneer ’s nachts de nood hoog is, breek je liever niet je nek op weg naar de toiletten. 

Enkele kleine plastic zakjes zijn voor meerdere zaken handig. Denk bijvoorbeeld aan voeding die droog moet blijven of elektronica die niet nat mag worden. Zit het los en moet het vast? Ducttape! Je kan er bijna alles mee vastplakken en met wat creatief verstand kan je er nog heel wat meer mee doen.Een stukje touw kan je voor vele zaken gebruiken op de camping. Denk hierbij aan extra versteviging voor je (party)tent of wasdraad.

Een klein sponsje is superhandig, want je weet nooit wat je moet poetsen op je campingplaats. Heb je iets te drogen? Een shirt, een washandje? Hang ze vast met enkele wasknijpers aan je tent. Neem ook een waszak mee, zodat je een set kleren hebt die in alle omstandigheden droog kunnen blijven en een extra waszak om je vuile kleren te scheiden van je propere kleren.